Puff 1 på 1a sidan

Nybildad manskör sjöng i S:t Mikael

Kyndelsmässodagen innebar under medeltiden att varje hushåll i församlingen kom med sina stöpta ljus till kyrkan. Ljusen välsignades och en ljusprocession ägde rum.
 
Vid högmässan i S:t Mikael påmindes om ljusen, inte minst ljuset som återkommer i naturen och framförallt Kristus, världens ljus.
 
Kyndelsmässodagen är Kyrkomusikens dag i Svenska kyrkan. En nybildad manskör under ledning av PA Svedberg sjöng sånger med starkt innehåll. Cathrine Malmqvist ackompanjerade följsamt på flygeln.
 
Jesus för världen, Kommen till mig och Blodet skall aldrig mista sin kraft var några av de kända sångerna som framfördes.
 
Säg mig hans namn igen fick bilda avslutningen på denna högmässa, som leddes av Cecilia Reuter.

Den nybildade manskören under ledning av PA Svedberg. Cathrine Malmqvist vid flygeln.

Minns du sången i S:t Mikael

Minns du sången – ett TV-program som gick över tre säsonger och som blev oerhört populärt. Programmet som fylldes av sångarglädje och som byggde på de gamla, kända och älskade sångerna. Minns du sången var också namnet på en musikgudstjänst i S:t Mikael den 27 januari.
Det var Johan Claesson som tillsammans med Mikaelikören sjöng de gamla, fina sångerna och som i likhet med TV-programmen lockade till stor sångarglädje.
Låt mig få höra om Jesus, Jag har hört om en stad, Ovan där, Som en härlig gudomskälla och De komma från öst och väst var några av titlarna i programmet. Varje sång har sin historia och sitt speciella innehåll, som gjort dem så omtyckta och tidlösa. Det var inte bara kör och solist som fick sjunga utan hela kyrkan fylldes av gemensam sång. Frida Reuter ledde musikgudstjänsten tillsammans med sitt fina komp.
Under tiden vår präst Sofie Kuchler-Lundström är barnledig kommer Cecilia Reuter att vikariera och får också hjälp av prästen Karin Håkansson. Karin medverkade vid Minns du sången-kvällen och gav också personliga tankar kring någon av sångerna.
En värdig avslutning på kvällen blev sången Min Gud tillhör äran, en sång från 1970-talet av den store gospelsångaren, låtskrivaren och pastorn Andrae Crouch. Det höjdes många röster för att den här programtypen skulle få bli ett återkommande inslag i S:t Mikael.

Frida Reuters proffsiga komp

Låt mig få höra om Jesus, en av de omtyckta sångerna

Karin Håkansson vikarierar i Ängelholms församling och medverkade vid Minns du sången.

Öppna förskolan i S:t Mikael samlar många barn, mammor och pappor.

En vanlig torsdag har jag stämt möte i caféet i S:t Mikael med Kajsa och Helen. De har just avslutat dagens öppna förskola, glada och lite trötta, men de stannar ändå gärna kvar en stund och berättar om sin verksamhet.

Tre förmiddagar i veckan är det Öppen förskola i S:t Mikael. Främst är det föräldralediga mammor och pappor som kommer med sina förskolebarn.  ”Vi vill erbjuda en plats utan krav och förväntningar, där föräldrar kan mötas, prata, fika och skapa vänskapsband. Här ska alla bli sedda. Vi vill förmedla att kyrkan och tron är något positivt och inget konstigt.”

Det är många som kommer, man kan vara mellan 10 och 50 barn och föräldrar i huset. Ibland blir det mycket, men Helen och Kajsa menar att de har en stor fördel av att lokalerna är så fina och verkligen passar verksamheten.  Förmiddagarna har sin fasta form med fri lek, sångstund, fika och en stund av stillhet och andakt. Man deltar i det man vill. ”Vi vill inte tvinga på någon budskapet, bara erbjuda något annat än det vanliga.”

På tisdagar leder Kajsa ett Babycafé för de riktigt små barnen.. Då är det ofta förstagångsföräldrar med ett stort behov av gemenskap och utbyte av erfarenheter som kommer.

Kajsa och Helen är också engagerade i populära After Work ett par fredagar per termin. Förra fredagen kom över 100 personer, många som via Öppna förskolan känner sig hemma i kyrkan.  Tacos, lekar, gemenskap och andakt lockar över generationsgränserna. ”Kan man ha så här kul i kyrkan?” var det någon som hade kommenterat kvällen. Det kändes fint, tyckte Kajsa och Helen. Det ska vara kul, man ska bli sedd och det ska vara något mer än det vanliga.

Intervju: Birgitta Bemark

Kajsa och Helen arbetar med Öppna förskolan och Babycaféet

Det senaste året har det varit många skiften i personalgruppen på S:t Mikael, men Kajsa Starfelt, förskollärare i Öppna förskolan har funnits här sedan kyrkan öppnade för 21 år sedan. Två dagar i veckan delar hon arbetet i Öppna förskolan med Helen Eriksson. Helen har arbetat i Ängelholms församling sedan 2003 och för tre år sedan började hon i S:t Mikaels Öppna förskola.

Kajsa kommer från Kullabygden men i över 30 år har hon och hennes man Bengt bott i hans föräldragård i Starby. Bengt är bekant för många genom sitt mångåriga arbete som busschaufför i Starbussar. De har fyra utflugna barn och tre barnbarn. En av sönerna har nyligen tagit över gården och Bengt och Kajsa har blivit stadsbor. Innan barnen kom hade Kajsa lite kortare anställningar men sedan var hon hemma med barnen i drygt tio år. När S:t Mikael öppnade var det hon som startade och byggde upp barnverksamheten, först ensam och sedan i samarbete med kollegor.

Helen har varit Ausås trogen i hela sitt liv med undantag för utbildningsåren i Jönköping. Hon hade redan som tonåring träffat Per Erik och bor sedan många år på den gård i Ausås där de tre numera utflugna barnen har vuxit upp. Två barnbarn har de fått, det senaste för bara någon vecka sedan. Även Helen var hemma under småbarnsåren men började sedan som timanställd och småningom fast anställd i Ängelholms Församling.

Både Kajsa och Helen är uppvuxna i EFS och har känt varandra länge. De har varit ideella barnledare så länge de kan minnas och nu brinner de verkligen för sitt arbete i Öppna förskolan.

Text: Birgitta Bemark

Ny ambulans till Aira sjukhus

Aira sjukhus har fått en egen ambulans! Igår åkte den till Nekemte för att hämta blodtransfusion och nu håller de på att förbereda en transport till Addis. Sjukhuset fick även ett pris förra veckan, för bästa icke regeringssjukhus i Oromiya regionen.
Nästa vecka blir det inspektion av Oromiya Health bureau.

Vi håller på att förbereda det tal som ska hållas på sjuksköterske-och barnmorskeexamen runt den 1:a december för det ska tryckas redan nu.

(Ur Edmarks blogg)

cof

Nu kör körerna igång inför hösten

S:t Mikael kyrka har tre vuxenkörer som nu har startat upp sin verksamhet inför höstterminen. Det är Gospelkören, Mikaelikören och S:t Mikael Vokalensemble. Gospelkören och Mikaelikören har sina övningskvällar på torsdagar respektive tisdagar och Vokalensemblen är en projektkör som sjunger vid vissa tillfällen.

Är du intresserad av att sjunga i kör så ta gärna kontakt med vår körledare Frida Reuter, så berättar hon mer.

Frida Reuter, telefon 0431-43 75 42
E-post: frida.reuter@svenskakyrkan.se

S:t Mikael var fullsatt till sista plats vid gudstjänsten Femtonde söndagen efter trefaldighet. Både barndop i gudstjänsten och en avtackning av vår värdinna Kerstin och ett välkomnande av vår nya värdinna Sofia gjorde att det blev stor fest och glädje.

Vår präst Sofie tolkade dagens tema ”Ett är nödvändigt” på ett levande sätt, en predikan som berörde många av gudstjänstdeltagarna.

Kerstin har varit vår värdinna under ett antal år och lämnar nu sin tjänst i S:t Mikael. Många varma ord hördes om hennes insatser och om hur mån hon varit om alla som kommit till S:t Mikael. Det är naturligtvis med stor saknad som vi nu konstaterar att Kerstin lämnar sin tjänst. Hon kommer att vara kvar i församlingen i olika uppgifter. Stort tack, Kerstin, för gedigen insats för vår kyrka.

Sofia heter vår nya värdinna, som också tidigare varit anställd i församlingen. Hon har fin erfarenhet av värdinneuppgifter och visade också i gudstjänsten att hon har en stor gåva i att sjunga.  Välkommen Sofia till som vi hoppas inspirerande uppgifter!

Sorlet på kyrktorget och i cafeet var ett tecken på den stora glädje som låg i luften. En positiv ingång till hösten efter en härlig sommar.

Välkommen Sofia!

Sofia Thorén är vår nya församlingshemsvärdinna som vi välkomnar i samband med gudstjänsten på söndag den 9 september. Sofia har arbetat i Ängelholms församling sedan tre år och haft ansvar för församlingshemmen i Höja och Rebbelberga. Nu blir S:t Mikael hennes huvudsakliga arbetsplats.

Sofia är 25 år, växte upp som yngst av tre systrar på en bondgård i Eljaröd nära Brösarp. Systrarna Thorén, som de kallar sig i konsertsammanhang, har alltid sjungit mycket tillsammans och gör så fortfarande, framför allt är de välkända i kyrkorna på Österlen.

Efter gymnasieåren i Lund gick Sofia Svenska Kyrkans grundkurs på Helsjöns folkhögskola i Halland. Därefter arbetade hon i 1½ år som volontär i Svenska kyrkan i Köpenhamn. Från den tiden känner hon igen – och gillar – arbetssättet med stort inslag av frivilligarbetare.

Efter Köpenhamn sökte och fick hon tjänsten som församlingshemsvärdinna i Ängelholm, där en av hennes systrar bor. I Rebbelberga jobbade Kristian Ramhov som kyrkvaktmästare, och ljuv musik uppstod. I dubbel bemärkelse, vi har ju redan hört dem spela och sjunga ihop och numera är han även systrarna Thoréns huspianist.

Vi önskar dig allt gott och hoppas du ska trivas hos oss i S:t Mikael.

Ännu ett fantastiskt insamlingsår för Aira.

S:t Mikaels speciella ansvar för sjukhuset i Aira har återigen visat sig i ett mycket fint insamlingsresultat. Under 2017 har man samlat in nästan 40.000 kr genom olika aktiviteter. Det innebär att under en nioårsperiod har nästan 350.000 kr översänts till Aira sjukhus. Behoven är jättestora och tacksamheten stor för dem som arbetar på sjukhuset.
Tack alla som bidragit på olika sätt!
Läs mer under fliken AIRA ovan.

S:t Mikaels präst Sofie Kuchler Lundström.

nor

Sofie är 37 år och gift med Nils som är lärare på Sundsgårdens Folkhögskola. Fram till augusti nästa år är han föräldraledig och tar hand om deras tre barn Allan 6, Malou 4, och Elis 10 månader och nyfödda Laila. Till familjen hör också dvärgschnauzern Doris.

Sofie växte upp på Södra utmarken i Ängelholm. Som många barn gick hon i kyrkans barntimme och sjöng i Robert Hallbergs körer. Hon hade en del vänner i frikyrkan, sjöng en period i Kulla Gospel och konfirmerades på missionsgården Breanäs.
Men det var teater som var Sofies stora intresse. Efter studenten på Rönnegymnasiet gick hon skrivarlinjen på Österlens Folkhögskola, teaterlinjen på Fridhems folkhögskola och jobbade därefter ett par år som skådespelare i fria grupper i Malmö.
”Då jag var 25 tog det stopp. Jag lämnade de jobb jag hade, packade en väska och for till London.” Där tog livet en oväntad vändning. Hon började i kören i Svenska kyrkan och där träffade hon Nils. Hon såg ett nytt sätt att vara kyrka och fick nära kontakt med den kvinnliga prästen i församlingen. Hon blev en förebild och det var hon som föreslog att Sofie skulle börja läsa religionsvetenskap.
Så småningom mognade beslutet att bli präst fram. Under utbildningen, som började i Göteborg och avslutades i Lund, gjorde hon ett halvårs uppehåll och arbetade i Sveriges kristna råds Följeslagarprogram i Israel och Palestina.
Sofie prästvigdes 2011. Familjen bodde då i Malmö i den församling där Frida Reuter var kyrkomusiker och Sofie sjöng i hennes gospelkör. Hennes första prästtjänster var i Hörby och Svedala innan hon 2013 kom till Ängelholms församling. Här har hon bl.a. varit ansvarig för sjukhuskyrkan.
Att nu arbeta i teamet på S:t Mikael tillsammans med alla frivilliga i föreningen S:t Mikael ser hon fram emot med stor glädje.
Välkommen, Sofie, säger vi.

Intervjun gjord av Birgitta Bemark

Frida Reuter har tagit över musikansvaret i S:t Mikael

Frida Reuter, en positiv 40-åring med rötter i Ängelholm, har tagit över ansvaret för musiken i S:t Mikael efter Marie Brandt Wilhelmsson, som nu jobbar i Lerberget.

Frida bor i Epadalen med sin man Per Ingvar, linjeföreståndare för musiklinjen på Sundsgårdens folkhögskola, och deras tre barn Hilda 9 år, Harald 6 år och Henning 3 år.

Frida är uppvuxen i Tåstarp och tillhör en familj där kyrka och musik har en stor plats. Mamma Cecilia är fram till sin pensionering i höst präst i S:t Mikael, pappa Mats är en välkänd profil i Ängelholms musikliv, dels som lärare på musikskolan dels i olika orkestersammanhang.

Frida är äldst av fyra syskon som alla har musiken som yrke. För Frida var det från början piano som var huvudinstrumentet. Hon gick musikgymnasiet på Rönneskolan och därefter en femårig utbildning till organist på Musikhögskolan i Malmö. Efter examen jobbade hon och Per Ingvar två år i Utlandskyrkan i San Augustin på Gran Canaria.

Därefter blev det 12 år i Matteuskyrkan i Johannes församling i Malmö. Det är en församling mycket barn- och familjeverksamhet och katekumenat, (typ alfagrupper). Bland mycket annat startade Frida en gospelkör, hade olika projektkörer i gudstjänsten, ledde damkör och vokalensemble. Det är alltså en musiker med bred erfarenhet som kom till Ängelholms församling för ett år sedan och tog över efter Lars Hellberg i Höja och Rebbelberga.

Men nu blir det musiken i S:t Mikael som blir hennes ansvar. ”Jag ser verkligen fram emot att arbeta i S:t Mikael och att fortsätta och vidareutveckla det fina arbete som Marie har gjort”, säger Frida.

Intervjun gjord av Birgitta Bemark