Vi har bestämt oss för AIRA

Nu är det tid för julskorporna till förmån för Aira sjukhus.

Det är mycket pengar som kommer in till Aira genom insamlingar, tacksägelsegudstjänsten och många andra aktiviteter. Och nu kommer de hembakta saffransskorporna som börjar säljas Första advent vid gudstjänsten kl 10.00. Detta är väl den perfekta kombinationen, att kunna köpa goda julskorpor och samtidigt vara med och hjälpa ”vårt” sjukhus nere i Etiopien!

Glädjande är att det kommer in pengar även vid sidan om våra aktiviteter som t.ex. vid högtidsdagar och som minnesgåva. Allt bidrar till detta fina resultat. Vill du vara med? Kanske ge en månadsgåva, minnesgåva eller ”i stället för blommor”

Du kan ge ditt bidrag via Föreningen S:t Mikaels Swishnummer 123 571 64 02 eller via vårt bankgiro 5042-2385. Skriv Aira i meddelanderutan så vidarebefordras gåvan till vårt insamlingskonto på EFS.

Det går också bra att skicka gåvan till EFS Mission, bankgiro 901-0026. Skriv OCR-nr 101 151 000 074 350 (OBS! nytt OCR nummer) vilket anger att gåvan gäller Aira sjukhus och kommer från S:t Mikael.

Vi har bestämt oss för Aira

År 2009 bestämde vi oss i S:t Mikael för att inplantera ett missionsprojekt i vår verksamhet. Vi ville ha ett konkret, långsiktigt insamlingsändamål och det blev EFS-projektet Aira sjukhus och sjuksköterskeskola i Etiopien. Insamlingen har fått ett starkt stöd i S:t Mikael. Föreningen har också arrangerat en studieresa till Etiopien och Aira, vilket haft stor betydelse för vårt engagemang.

Vart tar pengarna vägen?

Pengarna förvaltas av EFS centralt i Uppsala. Dit kommer också medel från andra kyrkor, föreningar och enskilda som har Aira som sitt insamlingsprojekt. Sjukhuset och sjuksköterskeskolan söker sedan anslag till olika ändamål. Det har varit studiestöd och utbildningsmaterial till barnmorskeutbildningen och utrustning till sjukhuset. Man ger även stöd till medellösa kvinnor som kan få kejsarsnitt gratis. Och i år har alltså EFS tack vare insamlade medel kunnat sända ut två svenska sjuksköterskor som kommer att arbeta i Aira under en tvåårsperiod.

Aira sjukhus
Aira sjukhus ligger långt ut på Etiopiens landsbygd ca 60 mil väster om huvudstaden Addis Abeba. Det byggdes för att erbjuda sjukvård till den fattiga befolkningen och betjänar ca 1 miljon människor. De allra flesta patienter är fattiga bönder som lever på landsbygden utan tillgång till elektricitet och rent vatten.

Många har 6-8 timmars gångväg till sjukhuset men det finns numera enkel ambulansservice och vägen till Aira börjar bli klar. Fortfarande blir dock många svårt sjuka burna i en säng av fyra personer. Ofta kommer patienterna väldigt sent till sjukhuset, ibland till och med för sent. Anledningen är nästan alltid att de inte har råd med behandlingen eller transporten. Det finns höggravida kvinnor i behov av kejsarsnitt som vandrat fem dagar för att komma till sjukhuset då de inte haft 50 birr (20 kronor) till bussresan.

Sjukhusets utrustning är gammal och brist på materiel ställer stora krav på personalens uthållighet och kreativitet. Gummihandskar tvättas och används igen och igen, cykelekrar kan få stabilisera en opererad käke. På två enkelt utrustade operationssalar utföras närmare 4 000 kirurgiska ingrepp om året. Omkring 1 300 förlossningar äger rum varje år – flertalet komplicerade med bl.a. 400 kejsarsnitt. På sjukhuset arbetar 8 läkare och omkring 30 sjuksköterskor. Anhöriga ansvarar för det mesta av den dagliga omvårdnaden.

I anslutning till sjukhuset finns också en sjuksköterskeskola och en barnmorskeutbildning.

Missionärerna Eric och Sennait Erichsen, läkare och sjuksköterska, har från början varit våra kontakter i Aira. Efter tio intensiva år på sjukhuset är de sedan ett några år pensionärer. Många har säkert sett SVT:s dokumentär ”Rebellkirurgen” som handlar om Erich.

Missionärer till Aira i november 2017

I år har EFS kunnat sända ut två missionärer, Monica Malmström Edmark och Gunnar Edmark. De är båda sjuksköterskor och har arbetat i Etiopien tidigare, bl.a. i Aira. Efter uppfräschning av språkkunskaperna och lång väntan på arbetstillstånd är de sedan november 2017 på plats i Aira. De ska arbeta vid sjukhuset och sjuksköterskeskolan, men också fungera som rådgivare för flera av Mekane Yesus kyrkans mindre kliniker i västra Etiopien. Vår insamling är en starkt bidragande orsak till att EFS kan finansiera deras insats där. Vi gläder oss åt att nu åter ha svensk personal i Aira, vilket underlättar för oss att få direkt information om vad som händer på sjukhuset.

Resan till Aira jul/nyår 2012/13

Jul/nyår 2012/13 gjorde några av oss en resa till Etiopien och Aira sjukhus. Längst in i Wollega – väster om de gamla missionsstationerna Bako och Nakamte – ligger Aira med sitt sjukhus och sin sjuksköterskeskola. Där togs vi emot av Eric och Sennait Erichsen, läkare och sjuksköterska. Vägen till Aira gick tidvis på fin asfalt, tidvis genom gropigt vägarbetslandskap. Men vi kom fram!

Vi mötte människorna, såg behoven och nöden men också glädjen i arbetet och möjligheten att göra skillnad. Resan tog oss också till ett myllrande Addis Abeba med sina 8 miljoner invånare, till kulturstäder i norr där vi vandrade i urkyrkans och pilgrimernas spår och till Langanosjön som kunde erbjuda en modern turistanläggning. Etiopien är ett land av kontraster. En sådan här resa berör, rör om i tankarna och i våra prioriteringar. Vad är viktigt eller viktigast i livet?