Vi har bestämt oss för AIRA

 

Julskorpor för Aira 2017!

Efter flera år med symboliska julpaket tänker vi i år satsa på något nytt. Första Advent börjar vi sälja goda julskorpor i läckra cellofanpåsar. Det blir kardemumma- eller saffransskorpor till ett pris av 50 kr/påse.  Utmärkt både till det egna adventskaffet och som gå-bortpresent. Hela femtiolappen går förstås till vår insamling.

Missionärer till Aira i november 2017

I år har EFS kunnat sända ut två missionärer, Monica Malmström Edmark och Gunnar Edmark. De är båda sjuksköterskor och har arbetat i Etiopien tidigare, bl.a. i Aira. Efter uppfräschning av språkkunskaperna och lång väntan på arbetstillstånd är de sedan november 2017 på plats i Aira. De ska arbeta vid sjukhuset och sjuksköterskeskolan, men också fungera som rådgivare för flera av Mekane Yesus kyrkans mindre kliniker i västra Etiopien. Vår insamling är en starkt bidragande orsak till att EFS kan finansiera deras insats där. Vi gläder oss åt att nu åter ha svensk personal i Aira, vilket underlättar för oss att få direkt information om vad som händer på sjukhuset.

Insamlingen just nu.

Resultatet för 2017 är ännu inte klart och är ju beroende av decembers aktiviteter.  Vi hoppas förstås på ett lika bra resultat som föregående år. Bakluckeloppisen 2017 gav drygt 15 000 kr. På Tacksägelsedagen gav kollekten, försäljningen av frukt och grönsaker samt lunchen sammanlagt 13 400 kr. Stort tack till alla som på olika sätt bidrog till detta fina resultat. Utan att ha slutresultatet för 2017 kan vi konstatera att vi sedan insamlingen startade 2010 har fått in över 335 000 kronor.

Glädjande är att det kommer in pengar även vid sidan om våra aktiviteter som t.ex. vid högtidsdagar och som minnesgåva. Allt bidrar till detta fina resultat. Vill du vara med? Kanske ge en månadsgåva, minnesgåva eller ”i stället för blommor”.

Förmedla din gåva genom att använda bankgiro 901-0026 till EFS Mission. Skriv OCR-nr 30 000 181 518 vilket anger att gåvan gäller Aira sjukhus och kommer från S:t Mikael.

Vi har bestämt oss för Aira

År 2009 bestämde vi oss i S:t Mikael för att inplantera ett missionsprojekt i vår verksamhet. Vi ville ha ett konkret, långsiktigt insamlingsändamål och det blev EFS-projektet Aira sjukhus och sjuksköterskeskola i Etiopien. Insamlingen har fått ett starkt stöd i S:t Mikael och under de år insamlingen pågått har vi samlat in över 335 000 kronor. Föreningen har också arrangerat en studieresa till Etiopien och Aira, vilket haft stor betydelse för vårt engagemang.

Här kan du se resultatet av insamlingen per helår t.o.m 2016

Läs mer om Aira sjukhus och om resan till Aira längre ner på sidan

Vart tar pengarna vägen?

Pengarna förvaltas av EFS centralt i Uppsala. Dit kommer också medel från andra kyrkor, föreningar och enskilda som har Aira som sitt insamlingsprojekt. Sjukhuset och sjuksköterskeskolan söker sedan anslag till olika ändamål. Det har varit studiestöd och utbildningsmaterial till barnmorskeutbildningen och utrustning till sjukhuset. Man ger även stöd till medellösa kvinnor som kan få kejsarsnitt gratis. Och i år har alltså EFS tack vare insamlade medel kunnat sända ut två svenska sjuksköterskor som kommer att arbeta i Aira under en tvåårsperiod.

Aira sjukhus
Aira sjukhus ligger långt ut på Etiopiens landsbygd ca 60 mil väster om huvudstaden Addis Abeba. Det byggdes för att erbjuda sjukvård till den fattiga befolkningen och betjänar ca 1 miljon människor. De allra flesta patienter är fattiga bönder som lever på landsbygden utan tillgång till elektricitet och rent vatten.

Många har 6-8 timmars gångväg till sjukhuset men det finns numera enkel ambulansservice och vägen till Aira börjar bli klar. Fortfarande blir dock många svårt sjuka burna i en säng av fyra personer. Ofta kommer patienterna väldigt sent till sjukhuset, ibland till och med för sent. Anledningen är nästan alltid att de inte har råd med behandlingen eller transporten. Det finns höggravida kvinnor i behov av kejsarsnitt som vandrat fem dagar för att komma till sjukhuset då de inte haft 50 birr (20 kronor) till bussresan.

Sjukhusets utrustning är gammal och brist på materiel ställer stora krav på personalens uthållighet och kreativitet. Gummihandskar tvättas och används igen och igen, cykelekrar kan få stabilisera en opererad käke. På två enkelt utrustade operationssalar utföras närmare 4 000 kirurgiska ingrepp om året. Omkring 1 300 förlossningar äger rum varje år – flertalet komplicerade med bl.a. 400 kejsarsnitt. På sjukhuset arbetar 8 läkare och omkring 30 sjuksköterskor. Anhöriga ansvarar för det mesta av den dagliga omvårdnaden.

I anslutning till sjukhuset finns också en sjuksköterskeskola och en barnmorskeutbildning.

Missionärerna Eric och Sennait Erichsen, läkare och sjuksköterska, har från början varit våra kontakter i Aira. Efter tio intensiva år på sjukhuset är de sedan ett några år pensionärer. Många har säkert sett SVT:s dokumentär ”Rebellkirurgen” som handlar om Erich.

Resan till Aira jul/nyår 2012/13

Jul/nyår 2012/13 gjorde några av oss en resa till Etiopien och Aira sjukhus. Längst in i Wollega – väster om de gamla missionsstationerna Bako och Nakamte – ligger Aira med sitt sjukhus och sin sjuksköterskeskola. Där togs vi emot av Eric och Sennait Erichsen, läkare och sjuksköterska. Vägen till Aira gick tidvis på fin asfalt, tidvis genom gropigt vägarbetslandskap. Men vi kom fram!

Vi mötte människorna, såg behoven och nöden men också glädjen i arbetet och möjligheten att göra skillnad. Resan tog oss också till ett myllrande Addis Abeba med sina 8 miljoner invånare, till kulturstäder i norr där vi vandrade i urkyrkans och pilgrimernas spår och till Langanosjön som kunde erbjuda en modern turistanläggning. Etiopien är ett land av kontraster. En sådan här resa berör, rör om i tankarna och i våra prioriteringar. Vad är viktigt eller viktigast i livet?