Digitala gudstjänster, arkiv

En gudstjänst från S:t Mikael inför Fastlagssöndagen. Vi vill på det här sättet öppna upp vår kyrka också i dessa stängda tider. Medverkande: Cecilia Reuter, Frida Reuter och Sofia Thorén.
Kollekten går till verksamheten vid S:t Mikael. Swishnummer: 123 571 64 02.

 

 
 
Det är en hel del av våra besökare som stiger in genom kyrkans ytterdörr och säger ”Det känns som att komma till ett hem när man kommer in genom den här dörren”. Och visst är det fantastiskt, för det är ju precis så vi vill att det ska kännas. Att komma hit ska vara kravlöst och välkomnande. S:t Mikaels varma och annorlunda arkitektur bidrar såklart till hemmakänslan, men värmen mellan människorna här tror jag är den största orsaken.

Nu går vi in i advent och julen står snart för dörren. Det är väl egentligen det enda som vi kan vara säkra på under ett år som detta. Vi har nog alla en bild av hur vi vill att julen ska vara, men av olika anledningar så kanske det inte blir så i år. När närheten till varandra nu är förenat med en risk, så är det mycket som behöver tänkas över och ändras. Men kanske kommer vi på ett nytt sätt att fira jul, där delar av det nya julfirandet kommer att tas in i kommande julars firanden. Vill Du komma till kyrkan och sitta i kyrkorummet en stund – hör av dig till någon av oss i personalen, så löser vi det. Särskilt just nu, efter många månader hemma kan det vara skönt att få byta omgivning. Och då känns det härligt att få hälsa er välkomna hit, till ert andra hem.​

 

Sofia Thorén, värdinna.

 
 
 

Corona-pandemin påverkar också våra Sinnesromässor

Med anledning av de utökade restriktioner som Region Skåne utfärdat har vi beslutat att pausa Sinnesromässorna i S:t Mikael under en tid. Vi återkommer med information när läget förändras.
 
Det känns hårt att inte kunna samlas till Sinnesromässa, men på något sätt får vi acceptera läget och respektera de förhållningsregler som utfärdas. Också här gäller Sinnesrobönen…
 
 

Aktuell information om Corona-läget för S:t Mikael

Kära vänner i S:t Mikael

Situationen i Skåne är alarmerande vad gäller Corona. Därför har Region Skåne infört hårdare direktiv för att begränsa smittspridningen. Detta berör verkligen också oss i S:t Mikael. Vi måste respektera detta och försöka ta oss fram i ökenvandringen.

Vi kan fira gudstjänst och det är bra! Vi vet att vi har varandra och det är bra!

Efter tre goda välbesökta studiecirkelkvällar, väl coronaanpassade, så skulle vi nu gjort en avslutning på måndag den 9 nov. Nu gör vi inte det, men jag har lovat att det sammanfattande föredrag som jag skulle ha på måndag gör jag som ett avslutande brev till deltagarna som en Adventshälsning.

Här kommer utdrag av dagsaktuell information från Svenska Kyrkan i Ängelholm:

Pandemin gäckar vårt samhälle och smittspridningen har återigen börjat accelerera. Detta skapar oro, rädsla och manar oss alla att fortsatt göra allt vi kan för att minska smittspridningen. I ljuset av detta måste vi agera.

Innebörden är att vi stänger ner i stort sett all verksamhet från idag till den 17 november, med en mycket sannolik förlängning därefter.

Vi fortsätter egentligen bara med:

  • Gudstjänster och kyrkliga handlingar (den verksamhet som definierar oss som kyrka och församling)
  • Konfirmander och öppen verksamhet för skolbarn (så länge skolorna är öppna)
  • Telefonsjälavård

Jag vill gärna uppmana till bön för och uppmuntran av våra anställda. Det är inte lätt att vilja tjäna och inte få möjlighet till det!

rpt

Med bön, uppmuntran och omtanke hoppas jag att vår s.k. ökenvandring också kan bjuda på någon stärkande oas. Vi får spana efter det!

Den kristna gemenskapen kan vara andligt nära, trots fysiskt avstånd!

Guds frid och varma hälsningar,

Gunnel Andersson

 
 
 
En gång på hösten och en gång på våren brukar vi samlas för att göra vår kyrka fin, både in- och utvändigt. Lördagen den 24 oktober var det dags igen och 17 personer kom för att tillsammans göra en insats. Det var en god stämning som vanligt och det blev mycket uträttat.
 
Utöver själva arbetsuppgifterna är det ju också ett tillfälle till social samvaro under säkra former. Och fikat smakar ju extra gott i samband med arbete.
 
Här några glimtar från dagen.

 

 

Tacksägelsegudstjänst i Coronatider. Det är så glädjande att vi trots begränsande tider kan få samlas i S:t Mikael. På Tacksägelsedagen samlades 49 åhörare och fick uppleva en pyntad kyrka. Jonas Hallabro tillsammans med Mixen och Stjärnfall gav en gudstjänst för alla åldrar.

 

Alla vänner i S:t Mikael!

 
På tacksägelsedagen, i år den 11 oktober, brukar det vara en härlig gudstjänst med mycket sång och musik. Vi brukar ha med oss frukt, bröd och diverse som sedan säljs till förmån för Aira sjukhus i Etiopien. I år är detta inte möjligt på grund av pandemin, men självklart behövs även nu våra gåvor, inte minst på grund av pandemin. Hoppas ni vill vara med även i år och stötta Aira.
 
Aira sjukhus ligger på den Etiopiska landsbygden och betjänar ett stort omland med mycket fattig befolkning. EFS stödjer utbildning av barnmorskor vid Aira School of Nursing. Genom EFS stöd får tio studenter studiestipendier för sin barnmorskeutbildning.
 
På sjukhuset är just nu behovet av skyddsutrustning som bl.a. handskar, masker, ansiktsvisir, desinfektion och skyddsförkläden akut. Antalet patienter har sjunkit drastiskt på grund av rädsla för smitta av Covid-19. Detta innebär att sjukhuset riskerar att inte ha råd att betala löner till sina anställda. S:t Mikaels insamling till Aira har sedan 2009 gett drygt 440 000. Nu vill vi öka på detta fina resultat
 
För till exempel 90 kr kan du bidra till två förpackningar handsprit till sjukhuset.
 
Swisha din gåva till 123 571 64 02 eller Bg 5042-2385 . OBS! Skriv Aira i meddelanderutan.

 

 

Mycket välbesökt friluftsgudstjänst vid S:t Mikael

Söndagen den 9 augusti samlades vi till ytterligare en friluftsgudstjänst i S:t Mikael. Ett strålande väder gjorde naturligtvis sitt till att vi inte kunde vara så många fler den här morgonen pga de restriktioner som gäller. Men det var säkert också ett tecken på det behov som finns att få samlas i Guds hus. Mellan 40 och 50 personer kunde gemensamt glädjas.

Cecilia Reuter samlade oss kring dagens tema: Goda förvaltare. Vi har fått i uppdrag av Gud att förvalta Guds skapelse. Det uppdraget fick vi redan i Skapelsens början. Människan blev satt till att råda över och ta hand om skapelsen. Guds mening var att vi skulle handla på ett sådant sätt som påminner om honom själv. Vi är guds avbilder, hans ställföreträdare. Gud har inga andra händer än våra. Det är ett stort ansvar och ett stort förtroende. Vi är förvaltare.

Evangelietexten i dag handlar om den ohederlige förvaltaren. Han som skrev ner skuldebreven för dem som var skyldiga pengar till hans husbonde. Han gjorde det för att rädda sitt eget skinn och för att skaffa vänner för egen del när han själv skulle bli arbetslös

Men Jesus menar inte att vi ska bete oss så. Gör inte som de här, som trampar på de fattiga, minskar måtten, lägger på priserna och fuskar med vågen. Nej, i stället: Den som är trogen i smått är också trogen i stort. Detta är poängen, att vara trogen i det lilla, att leva trovärdigt, att vara äkta.

Vi uppmanas att vara helhjärtade och inte dela på oss, inte tjäna två herrar. Vi kan inte tjäna både Gud och Mammon. Mammon står för det materiella och det är frågan hur vi förvaltar det. Men det är också viktigt hur vi förvaltar våra inre resurser, hur förvaltar jag mitt liv. Och hur förvaltar jag min tro. Det är meningen att den också ska få växa och bära frukt.

Tron kan inte bara vara ett smycke vi bär om halsen, som aldrig blir riktigt omsatt i praktiken. Då torkar den och dör.

Om vi vågar hämta ut av kraftresurserna som finns, om vi vågar öppna oss helt och fullt för Guds kärlek så skulle det hända saker, tror jag.

Gud behöver dig och mig, han har lagt sitt stora verk i våra händer det är ett stort förtroende och ett stort ansvar. Vi kan göra skillnad i världen och vi behöver inte jämföra oss med någon annan. Det viktiga är att du förvaltar just det som du har fått dig anförtrott.

Du passar in i själva skapelsen, det finns en uppgift just för dig. Just du är värdefull och viktig.

Tappa inte modet för Gud vet precis vad det är att vara människa. Han finns vid din sida. Du får vila ut hos honom och hämta nya krafter få ny inspiration och nytt liv.  Som förvaltare får vi stå i ständig kontakt med honom. Det fantastiska är att han aldrig lämnar oss ensamma. Han finns alltid vid din sida

Ingemar Olsson har skrivit i en sång så här: Gud är hel, jag är en del och vi blir en hel del!

Frida spelade ett par fina musikstycken och avslutade mycket passande med Wilhelm Peterson-Bergers Sommarsång.

I vimlet utanför S:t Mikael vid friluftsgudstjänsten den 9 augusti träffar vi Sofie Kuchler-Lundström, vår förre komminister i S:t Mikael, och hon är som vanligt entusiastisk. Familjen finns i vanliga fall nere på Gran Canaria, där Sofie har en prästtjänst i Svenska Kyrkan.
– Vi har varit i Sverige nu ca tre månader och bott på olika ställen i landet, nu senast ett par veckor i Skälderviken och Ängelholm och allt har fungerat så fint. Vi har träffat många vänner och haft det bra.
På tisdag beger sig hela familjen ner till Gran Canaria där Sofie går in i sin tjänst. Exakt hur det ska fungera är lite svårt att säga, ingen vet ju hur många människor som vågar ut och resa och vågar sig till Kanarieöarna.
– Det är så underbart att få träffa vännerna här i S:t Mikael. Vi har haft möjlighet att vara med på några friluftsgudstjänster och det känns så gott. Jag och hela min familj önskar Guds rika välsignelse över vännerna och kyrkan, säger Sofie och börjar nerräkningen till resan mot sydliga nejder.

Friluftsgudstjänst i S:t Mikael

 
En fin möjlighet att få samlas under ordnade former är de friluftsgudstjänster vi kan ha i sommar. Söndagen den 26 juli samlades en skara i S:t Mikaels trädgård. Jonas Hallabro och Ingrid Larsson-Hultkvist välkomnade till gudstjänst.
 
Glädjen att få komma till Guds hus uttryckes också i Psaltarpsalmen 122:1, även om det var i ett annat sammanhang än vår Coronatid:
 
Jag gladdes när man sade till mig: “Vi ska gå till Herrens hus.”

Andakt från S:t Mikael.
Jonas talar om “den kraftfulla svagheten” i del 3 om Guds kraft.
Frida sjunger “Till den som bär”, Text: Åsa Hagberg, Musik: Nadja Eriksson.

 

Några glimtar från friluftsgudstjänsten vid S:t Mikael söndagen den 12 juli.

Foto: Jessica Yngvesson
 
 

Andakt från S:t Mikael 

Frida sjunger sången “En plats i dig” text av Liza Lundqvist, musik av Erik Wäcklen. Jonas ger oss del två om Guds kraft och nu handlar det om ord.

En plats i dig

Sätt dig intill mig
jag har väntat dig i en evighet
längtat dig varm där du gått så frusen.
All din oro får famnas
här går vind till ro vid sjö och strand.
Stilla blir steg och tanke
kom, ta min hand.

Hör, någon sjunger om livet som gav
allt det du drömde, det du miste
det du slutligen visste.
Oro famnas
här går vind till ro vid sjö och strand.
Stilla blir steg och tanke
kom, ta min hand.

Sätt dig intill mig,
du har gått så långt och har längtat hem
vårljuset visade nya stigar.
Varje steg, varje tanke
varje liten sten bar dig fram till mig.
Allt får en mening
allt har sin plats i dig.

Hör, någon sjunger om livet som gav
allt det du drömde, det du miste
det du slutligen visste.
Varje tanke
varje liten sten bar dig fram till mig.
Allt får en mening
allt har sin plats i dig.

Andakt om Guds kraft del 1 med Jonas och
pianostycke av Frida.

 

En Midsommarhälsning från S:t Mikael.

Sommarvädret är underbart. Ändå är livet inte sig likt. Vi lever i ovanliga tider med pandemin som fortsätter påverka både vardag och fest.
Det gäller att se ljuspunkterna och fortsatt ta hand om varandra på ett respektfullt sätt.
 
Nu planerar Ängelholms församling för att långsamt öppna upp för två gudstjänster varje söndag.
 
För S:t Mikael innebär det två friluftsgudstjänster i månaden.
 
28/6 10.00 Cecilia Reuter och Ingrid Häggström
 
12/7 18.00 Cecilia Reuter och Frida Reuter
 
26/7 18.00 Jonas Hallabro och Ingrid Larsson-Hultkvist
 
9/8 10.00 Cecilia Reuter och Frida Reuter
 
23/8 10.00 Jonas Hallabro och Frida Reuter
 
Vi följer myndigheternas rekommendationer om avstånd, handhygien och max 50 deltagare och inget offentligt kyrkkaffe. Du som vill sitta ner en stund efter gudstjänsten för att umgås – Ta med egen kaffekorg.
 
TACK alla som hittills tagit ett gott kollektansvar även om vi inte samlats till gudstjänst. Överväg möjligheten att ge någon extra gåva under sommaren. Stort tack för ditt stöd!
Använd Swish 123 571 6402 el. Bg 5042-2385.
 
Den förut planerade helgmålsbönen den 27 juni ersätts nu med gudstjänsten den 28 juni.
 
Ni är fortsatt välkomna till morgonbön på torsdagar kl. 8.30. Andakterna som spelas in och finns på S:t Mikaels hemsida, Facebook samt Instagram kommer att läggas ut varannan vecka under sommaren.
 
Och så fortsätter vi att hålla ut med Onsdagsbönen, då vi när som helst under dagen ber för vår kyrka, för vårt land, för vår värld och för varandra.
 
– Men välsignad är den som litar till Herren och har Herren till sin trygghet.
Han är som ett träd planterat vid vatten som sträcker sina rötter till bäcken. Det fruktar inte om hetta kommer, dess löv är alltid gröna.
Det oroas inte under torra år, och det slutar aldrig att bära frukt.  Jeremia 17:7-8
 
 
Med önskan om en fortsatt glad och välsignad sommar.
 
För Styrelsen i föreningen S:t Mikael / gm
 
Gunnel Andersson och Jonas Hallabro

 

Andakt från S:t Mikael.
Frida och Jonas sjunger “Res oss upp igen” av Per-Håkan Sandberg.
Tema för andakten är: Guds rike är nära.

 

Lyssna till veckans Andakt och sommarhälsning från S:t Mikael:

.

Andakt från S:t Mikael.
Jonas fortsätter tala om en Gud som kommit hela vägen för att närvara och Frida sjunger Martina Möllås sång “Det är inte förgäves”.

https://youtu.be/2-HQ8o5yoiU

 

Herrens välsignelse till dig. Sångare från hela Sverige sjunger direkt till dig! Ha en välsignad dag.

https://youtu.be/Z21Jyq7RPXo 

 

Andakt på Kristi Himmelsfärds dag

Andakt från S:t Mikael med Cecilia Reuter präst.
Musik: Adagio ur Sonate för violin och continuo i G-dur av J.S.Bach
Emma Dencker, violin, Frida Reuter, piano.

 

Aktuell information kring verksamheten vid S:t Mikael under Covid-19-pandemin.

Med dagliga presskonferenser från våra myndigheter om Covid-19-pandemin förstår vi alla allvaret för vårt land och vår värld. Och naturligtvis får det konsekvenser också för S:t Mikael och Ängelholms församling. Vi har tidigare informerat om att det inte firas några gudstjänster i S:t Mikael fram till den 17 maj – och det är nu beslutat att den tiden förlänges till den 21 juni.

Fram t.o.m. den 21 juni blir det alltså gudstjänst i Ängelholms kyrka varje söndag kl 11.00 (fr.o.m. juni månad kl 10.00)

För att hålla kontakten med S:t Mikael har du möjligheter:

  • En andakt från S:t Mikael lägges ut på vår hemsida, stmikael.se, om möjligt varje torsdag.
  • Du har möjlighet att varje torsdagsmorgon vara med på morgonbön i S:t Mikael kl 08.30. Efter morgonbönen är kyrkan öppen för bön, ljuständning och samtal fram till kl 11.00. Kanske vill du också ta en kopp kaffe och en pratstund på lagom avstånd med personalen i S:t Mikael.
  • Vid ett par tillfällen i sommar kommer vi att inbjuda till speciella gudstjänster i S:t Mikael. Vi återkommer i föreningsinformation den närmaste veckan.
  • Varje onsdag ber vi för S:t Mikael, Ängelholm och hela vår värld. Också detta är ett sätt att känna kontakten med vännerna i S:t Mikael.
  • Är du äldre och i behov av hjälp att handla mat och medicin så hör av dig till Sofia, 0431/43 75 82.

Också i fortsättningen följer S:t Mikael och Ängelholms församling helt FHMs rekommendationer och regler. Där inkluderas också råden som gäller oss som enskilda: Håll distans, tvätta händer, stanna hemma vid minsta symptom på sjukdom.

Vi lever i en besvärlig tid. Låt oss be Gud om uthållighet och tålamod och att aldrig ge upp hoppet.

Styrelsen för Föreningen S:t Mikael

En hälsning från S:t Mikael får du här. Det är Jonas, Frida och Sofia som ger dig en andakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kyrkans förskola träffas nu utomhus.

Nu ställer vi om på Kyrkans förskola på Åvalla och S:t Mikael. Vi kommer att träffas utomhus på gräsmattan på S:t Mikael kl 9.30 – 11.30 på måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar för öppen förskola. Sångstund kl 10. EGEN MATSÄCK MEDTAGES!

Detta kommer att gälla fram t om den 17 maj och efter det kan det bli nya direktiv.

Våra kontaktuppgifter hittar ni på följande länk:
https://www.svenskakyrkan.se/angelholm/pedagoger

Välkomna
Annika, Kajsa, Helén och Daniel

 

En glädjens dag i S:t Mikael

Söndagen den 8 mars var en glädjens dag i S:t Mikael. Vi fick välkomna vår nye präst, Jonas Hallabro, som började sin tjänst i Ängelholms församling den 1 mars. Kyrkoherde Fredrik Höggren tillsammans med Cecilia Reuter, Magnus Lennartsson, Elisabeth Kullenberg och Gunnel Andersson läste bibelord och bad för Jonas. Äntligen är vår nye präst på plats!
 
S:t Mikael Gospel sjöng några väl valda sånger under ledning av Frida Reuter och musiker. Ett 40-tal sångare såg till att gudstjänsten fylldes av sång och musik.
 
Jonas Hallabro predikade och tog sin utgångspunkt i vår aktuella tid för att sedan minnas gamla tider. Och gled över till dagens evangelietext om kvinnan som objuden kom till platsen där Jesus ligger till bords. Jonas undervisade på ett högst levande sätt om hur kvinnan tar fram sin dyrbara olja och häller över Jesu hår och fötter. En kontroversiell åtgärd, detta gjorde man när man hyllade en kung eller profet. Hon fick reaktioner från männen – men Jesus försvarade henne.
 
Att det var en glädjens dag märktes också under kyrklunchen där sorlet vittnade om en god gemenskap. Här fick Jonas några varma ord från sin tidigare prästtjänst i Helsingborg och välkomnande ord från föreningen S:t Mikael.
 
Än en gång ett varmt välkommen till Jonas Hallabro! 
 

2020 är Frälsarkransens år i S:t Mikael

Årstemat för S:t Mikael under 2020 blir ”Frälsarkransen”. Föreningen S:t Mikaels styrelse har beslutat att förändra platsen under konstverket Frälsarkransen så att det blir en plats för bön och stillhet. Där finns ett bord för ljuständning, en krans till utlåning och broschyrer om Frälsarkransen.
 
Det finns också möjlighet att köpa Frälsarkransen till ett mycket rabatterat pris. Man säger bara till någon av gudstjänstvärdarna så ordnar de fram en Frälsarkrans. Det finns också Frälsarkransar för barn.

Biskop emeritus Martin Lönnebo har skapat ett modernt radband med en pärla för varje tillfälle. Radbandet kan du ha med dig vart du än går. Rör vid pärlorna då och då, var i kontakt med dina böner och drömmar. Eller avsätt en stund varje dag till stillhet och samtal med Gud. Vad pärlorna betyder och när det passar att använda respektive pärla kan du läsa mer om i de böcker som finns utgivna på Verbum och i broschyrerna i den nya hörnan.

I samband med invigningen 2017 av Frälsarkransen i S:t Mikael, som tillverkats av Glashytta Christian Svensson i Björkhagen, sände Martin Lönnebo en personlig hälsning till kyrkan:

Kära S. Mikael.

Det gläder mig att ni har fått en sådan fin utformning av Frälsarkransen i er kyrka. Ängeln Mikael brukar ha ett svärd i handen. Till er ger han en bönekrans. 

Mikaels namn betyder, som ni vet, “Vem är såsom Gud”.  Det är även pärlornas budskap. De återspeglar Guds underbara hemligheter.

De säger till var och en av er:

Får vi visa dig Livets väg?
Får vi trösta och uppmuntra dig?
Vi ger inte upp!
Var inte rädd!
Förlora inte modet!  

Med välsignelser

Martin Lönnebo

Under året kommer också några gudstjänster i S:t Mikael att planeras in med temat Frälsarkransen.
 
Känn dig välkommen till denna lilla hörna i S:t Mikael med Frälsarkransen i fokus.
 
 
 

En härlig artikel i tidningen Livsluft av vår nye präst Jonas Hallabro. Än en gång varmt välkommen till Ängelholm, Jonas och Karin!

Jonas Hallabro:

Det är en stor lättnad och glädje att gå in genom den dörr som Gud nu öppnat.

Jag skriver till er för att berätta att jag kommer att lämna min tjänst som regional Missionsledare och gå vidare till prästtjänst i S:t Mikael samarbetskyrka i Ängelholm.

När jag tillträdde tjänsten som distriktsföreståndare för snart tre år sedan kände jag tillförsikt, men också stor ödmjukhet inför uppdraget. Jag var väl medveten om att det var en utmanande tjänst och att det skulle vara krävande, men jag kunde inte förutse riktigt hur krävande det faktiskt skulle bli. Det är lätt att vara efterklok men svårare att vara förutseende och finna klokskap i rätt tid. Min förhoppning är att både jag och EFS har lärt något och att vi kan ta vara på erfarenheterna.

Som många av er redan vet har jag haft ett mycket kämpigt år med sjukskrivning på grund av utmattningssyndrom. Under hösten stod det klart för mig att det är ohållbart för mig att vara kvar i min nuvarande tjänst med dess belastning och utmaningar samt den stress och därmed utmattning som detta skapar hos mig. Jag är tvungen att välja en väg där jag kan bli frisk, få tillbaks arbetsglädjen och fungera i mina gåvor igen. Gud började då i sin otroligt stora nåd att glänta på dörren till tjänsten som präst i S:t Mikael. Det har varit en lång process, men nu har det landat och det är en stor lättnad och glädje för mig att gå in genom den dörr som Gud nu öppnat. Jag är oerhört tacksam för en fantastisk möjlighet till comeback och tillfrisknande.

Jag börjar arbeta där första mars och tjänsten kommer att vara halvtid under de första två åren då jag förutom arbetet som präst kommer att studera och hämta upp behörighet för att sedan fullt ut kunna tjänstgöra som komminister i Ängelholm.

Nu får jag ett lagom cykelavstånd till jobbet och en fantastiskt fin pendlingsväg mellan Farhult, där vi bor, och södra Ängelholm, där kyrkan ligger. S.t Mikael är en samarbetskyrka mellan EFS och Svenska kyrkan och kyrkan byggdes för 23 år sedan. Den har nordvästra Skånes vackraste kyrkorum och fina lokaler som inbjuder till gemenskap och rymmer många olika verksamheter. I S:t Mikael möts människor varje vecka i olika gudstjänster, körer, öppen förskola, after work, bibelstudier, med mera. Jag ser verkligen fram emot att lära känna församlingen och verksamheten och att vara en del i det fina arbetslaget i S:t Mikael. Nu får vi se vad Gud i sin nåd och kärlek har tänkt ut och planerat för oss i S:t Mikael och Ängelholm. Ett spännande nytt kapitel!

God Jul och Gott Nytt År – med Gud och hans vänskap!

Vår nye präst i S:t Mikael presenterades Första advent

Vid gudstjänsten Första advent i S:t Mikael kunde Föreningen S:t Mikaels ordförande Gunnel Andersson ge ett glädjebud till alla som fanns där. Ängelholms församling har sökt en präst till S:t Mikael och ytterligare en tjänst i Ängelholm. Och nu har det löst sig. S:t Mikael har fått sin nya präst – och Jonas Hallabro, som han heter, kunde presenteras vid gudstjänsten. När det offentliggjordes möttes han och hans fru Karin med en varm applåd!
 
Det är naturligtvis mycket känslor och tankar hos Jonas men ändå kanske frågan är berättigad: Hur känns det…
 
– Jag känner glädje och förväntan över att få börja tjänsten som präst i S:t Mikael. Det ska bli väldigt roligt att lära känna er alla och bli bekant med församlingen och verksamheten. Jag ser så mycket fram emot det!
 
Och vem är då Jonas Hallabro? Det är många i vår kyrka som är lite nyfikna.
 
– Jag är en glad och trygg skånepåg med mitt ursprung i Hässleholm. Jag bor sedan ett år tillbaka i Farhult med min fru Karin och vi har två vuxna utflugna barn. Jag älskar sport och friluftsliv i olika former och vandrar gärna längs havet, tar en cykeltur på Kullaberg eller en skidtur på vintern.
 
– Jag har varit präst i drygt tjugo år och fått stå i församlingstjänst i Helsingborg, Örnsköldsvik och sedan Helsingborg igen. De senaste tre åren har jag varit distriktsföreståndare i EFS Sydsverige med ett regionalt ansvar. Nu ser jag fram emot att få vara i tjänst i ett lokalt församlingsarbete igen och tror att jag kan bidra positivt i allt det fina arbete som redan är i full gång i S:t Mikael.
 
Tjänsten i S:t Mikael blir ett nytt kapitel i Jonas liv och han berättar hur han hämtar inspiration och kraft inför de nya uppgifterna.
 
– Min drivkraft hämtar jag hos Gud och hans vänskap, hans Ande och Ord. Jag är nu spänd på att se vad Gud i sin nåd och kärlek har tänkt ut och planerat för oss i S:t Mikael och Ängelholm, ett spännande nytt kapitel!
 
Det går inte att ta miste på Jonas entusiasm både att möta människorna i kyrkan, ansvarsgrupperna och samarbetet med övriga anställda. Han kommer i sin prästtjänst att arbeta mycket tillsammans med Cecilia och tjänsten börjar den 1 mars 2020.
 
Glad advent önskar Jonas till alla vänner i S:t Mikael.
 

 

Intervju med föreningen S:t Mikaels ordförande Gunnel Andersson

Gunnel Andersson är sedan årsmötet i mars ordförande för Föreningen S:t Mikael. Hon delar ledaruppdraget med vice ordförande Sven Persson.
Gunnel är uppvuxen i Ausås. Hon är bonddotter. Praktiskt lagd, gillar att vara i köket, att laga mat och att odla i sin trädgård. Hon vill ha det vackert omkring sig, är intresserad av estetik och kulturhistoria. Men det var pedagogiken och skolledare som blev hennes yrkesval.

Föreningen S:t Mikaels ordförande, Gunnel Andersson
Gunnel är utbildad mellanstadielärare och dessutom vidareutbildad till ämneslärare i religion, historia och pedagogik. Hennes talang för pedagogik gjorde att hon efter bara en kort tid som mellanstadielärare anställdes som lärare på lärarhögskolan i Malmö. Efter åren i Malmö rekryterades hon till Sundsgårdens folkhögskola där hon stannade länge och förutom det pedagogiska arbetet hade olika ledaruppgifter, bl.a. linjeledare och initiativtagare till Kyrkans Grundkurs och var skolans bitr rektor.
Inom EFS har Gunnel suttit i många styrelser och utskott på distrikts- och riksnivå, inte sällan som ordförande. Den enda styrelse hon inte suttit i är väl EFS riksstyrelse. I drygt 10 år var hon ledamot i Johannelunds högskolestyrelse och som ordförande för EFS Syd deltog hon i Lunds stifts samarbetsråd mellan EFS och Svenska Kyrkan. Hon har engagerat sig i EFS-gården i Åsljunga och har del i att gården nu står stark och har en stor grupp engagerade frivilliga som kommer och hjälper till där det behövs.
I S:t Mikael har Gunnel i drygt 10 år varit en av de ansvariga i Alpha-arbetet både som organisatör och uppskattad föreläsare. Här förenar hon sina styrkor, pedagogik och teologi.
– Vad vill du då med ordförandeskapet i Föreningen S:t Mikael? undrar jag.
– I S:t Mikael är korset och altaret det första vi ser när vi kommer in, säger Gunnel. Vår uppgift är att göra Jesus Kristus känd, älskad och efterföljd. Jag uppskattar vår gudstjänst som är rik och har en fast ordning men ändå är varierad. Text, förkunnelse, bön och sång, det är hörnpelarna. Musik, barn- och familj, mission/internationellt arbete. Där har vi vår styrka och det ska vi vidareutveckla.
– S:t Mikael ska vara Guds öppna famn för alla, oavsett ålder, bakgrund och livssituation. Vi ska ta människors existentiella frågor på allvar och belysa dem utifrån Bibelns texter. Det uppdraget har kyrkan. Vi ska hålla bibelordet levande, känna till dess ursprung och kunna se dess aktualitet.
– Detta menar jag att vi som förening ska stå för. Vi ska vara medvandrare. Medvandrare. Det är ett bra ord. Det ska vi vara.
Text: Birgitta Bemark

 
 

Öppna förskolan i S:t Mikael samlar många barn, mammor och pappor.

En vanlig torsdag har jag stämt möte i caféet i S:t Mikael med Kajsa och Helen. De har just avslutat dagens öppna förskola, glada och lite trötta, men de stannar ändå gärna kvar en stund och berättar om sin verksamhet.

Tre förmiddagar i veckan är det Öppen förskola i S:t Mikael. Främst är det föräldralediga mammor och pappor som kommer med sina förskolebarn.  ”Vi vill erbjuda en plats utan krav och förväntningar, där föräldrar kan mötas, prata, fika och skapa vänskapsband. Här ska alla bli sedda. Vi vill förmedla att kyrkan och tron är något positivt och inget konstigt.”

Det är många som kommer, man kan vara mellan 10 och 50 barn och föräldrar i huset. Ibland blir det mycket, men Helen och Kajsa menar att de har en stor fördel av att lokalerna är så fina och verkligen passar verksamheten.  Förmiddagarna har sin fasta form med fri lek, sångstund, fika och en stund av stillhet och andakt. Man deltar i det man vill. ”Vi vill inte tvinga på någon budskapet, bara erbjuda något annat än det vanliga.”

På tisdagar leder Kajsa ett Babycafé för de riktigt små barnen.. Då är det ofta förstagångsföräldrar med ett stort behov av gemenskap och utbyte av erfarenheter som kommer.

Kajsa och Helen är också engagerade i populära After Work ett par fredagar per termin. Förra fredagen kom över 100 personer, många som via Öppna förskolan känner sig hemma i kyrkan.  Tacos, lekar, gemenskap och andakt lockar över generationsgränserna. ”Kan man ha så här kul i kyrkan?” var det någon som hade kommenterat kvällen. Det kändes fint, tyckte Kajsa och Helen. Det ska vara kul, man ska bli sedd och det ska vara något mer än det vanliga.

Intervju: Birgitta Bemark

Kajsa och Helen arbetar med Öppna förskolan och Babycaféet

Det senaste året har det varit många skiften i personalgruppen på S:t Mikael, men Kajsa Starfelt, förskollärare i Öppna förskolan har funnits här sedan kyrkan öppnade för 21 år sedan. Två dagar i veckan delar hon arbetet i Öppna förskolan med Helen Eriksson. Helen har arbetat i Ängelholms församling sedan 2003 och för tre år sedan började hon i S:t Mikaels Öppna förskola.

Kajsa kommer från Kullabygden men i över 30 år har hon och hennes man Bengt bott i hans föräldragård i Starby. Bengt är bekant för många genom sitt mångåriga arbete som busschaufför i Starbussar. De har fyra utflugna barn och tre barnbarn. En av sönerna har nyligen tagit över gården och Bengt och Kajsa har blivit stadsbor. Innan barnen kom hade Kajsa lite kortare anställningar men sedan var hon hemma med barnen i drygt tio år. När S:t Mikael öppnade var det hon som startade och byggde upp barnverksamheten, först ensam och sedan i samarbete med kollegor.

Helen har varit Ausås trogen i hela sitt liv med undantag för utbildningsåren i Jönköping. Hon hade redan som tonåring träffat Per Erik och bor sedan många år på den gård i Ausås där de tre numera utflugna barnen har vuxit upp. Två barnbarn har de fått, det senaste för bara någon vecka sedan. Även Helen var hemma under småbarnsåren men började sedan som timanställd och småningom fast anställd i Ängelholms Församling.

Både Kajsa och Helen är uppvuxna i EFS och har känt varandra länge. De har varit ideella barnledare så länge de kan minnas och nu brinner de verkligen för sitt arbete i Öppna förskolan.

Text: Birgitta Bemark

 

Välkommen Sofia!

Sofia Thorén är vår nya församlingshemsvärdinna som vi välkomnar i samband med gudstjänsten på söndag den 9 september. Sofia har arbetat i Ängelholms församling sedan tre år och haft ansvar för församlingshemmen i Höja och Rebbelberga. Nu blir S:t Mikael hennes huvudsakliga arbetsplats.

Sofia är 25 år, växte upp som yngst av tre systrar på en bondgård i Eljaröd nära Brösarp. Systrarna Thorén, som de kallar sig i konsertsammanhang, har alltid sjungit mycket tillsammans och gör så fortfarande, framför allt är de välkända i kyrkorna på Österlen.

Efter gymnasieåren i Lund gick Sofia Svenska Kyrkans grundkurs på Helsjöns folkhögskola i Halland. Därefter arbetade hon i 1½ år som volontär i Svenska kyrkan i Köpenhamn. Från den tiden känner hon igen – och gillar – arbetssättet med stort inslag av frivilligarbetare.

Efter Köpenhamn sökte och fick hon tjänsten som församlingshemsvärdinna i Ängelholm, där en av hennes systrar bor. I Rebbelberga jobbade Kristian Ramhov som kyrkvaktmästare, och ljuv musik uppstod. I dubbel bemärkelse, vi har ju redan hört dem spela och sjunga ihop och numera är han även systrarna Thoréns huspianist.

Vi önskar dig allt gott och hoppas du ska trivas hos oss i S:t Mikael.

Frida Reuter, musikansvarig i S:t Mikael

Frida Reuter, en positiv 40-åring med rötter i Ängelholm, ansvarar för musikarbetet i S:t Mikael. Frida bor i Epadalen med sin man Per Ingvar, linjeföreståndare för musiklinjen på Sundsgårdens folkhögskola, och deras tre barn Hilda 9 år, Harald 6 år och Henning 3 år.

Frida är uppvuxen i Tåstarp och tillhör en familj där kyrka och musik har en stor plats. Mamma Cecilia är fram till sin pensionering i höst präst i S:t Mikael, pappa Mats är en välkänd profil i Ängelholms musikliv, dels som lärare på musikskolan dels i olika orkestersammanhang.

Frida är äldst av fyra syskon som alla har musiken som yrke. För Frida var det från början piano som var huvudinstrumentet. Hon gick musikgymnasiet på Rönneskolan och därefter en femårig utbildning till organist på Musikhögskolan i Malmö. Efter examen jobbade hon och Per Ingvar två år i Utlandskyrkan i San Augustin på Gran Canaria.

Därefter blev det 12 år i Matteuskyrkan i Johannes församling i Malmö. Det är en församling mycket barn- och familjeverksamhet och katekumenat, (typ alfagrupper). Bland mycket annat startade Frida en gospelkör, hade olika projektkörer i gudstjänsten, ledde damkör och vokalensemble. Det är alltså en musiker med bred erfarenhet.

Intervjun gjord av Birgitta Bemark

Andakt på Kristi Himmelsfärds dag

Andakt från S:t Mikael med Cecilia Reuter präst.
Musik: Adagio ur Sonate för violin och continuo i G-dur av J.S.Bach
Emma Dencker, violin, Frida Reuter, piano.

Välkommen till en andakt i S:t Mikael.

 Vi firar 1:a Advent och när du inte får komma till kyrkan, så får vi komma till dig!

Tryck på den här länken:https://www.facebook.com/312019472258341/posts/3376159509177640/