Aktiviteter

Spännande kväll i S:t Mikael med Stefan Edman

Föreläsning i S:t Mikael onsdag den 3 oktober kl 19.00 med författaren, föreläsaren, biologen, teknologie hedersdoktorn Stefan Edman!
Föredraget är öppet för alla och bildar också upptakten till höstens studiecirkel ”Mot alla odds” Studiecirkeln utgår från Stefan Edmans bok ”Mot alla odds? När hjärnan tvivlar men hjärtat vill tro”
Han har bland annat fått Harry Martinssons jubileumspris samt kungamedalj för sitt miljöarbete.
Föreläsningen är gratis.

Konferensen Riktad 2018 i Hässleholm ordnar ny lokal så att fler kan vara med.

På lördag den 6 oktober kommer EFS i Sydsverige ha sin konferens – Riktad 2018 – i Hässleholm. Glädjande nog är det många som anmält sig och därför har man fått byta lokal för att alla som vill ska kunna få plats. Konferensen kommer därför hållas i Pingstkyrkan i Hässleholm på adress Hånellsgatan 5.
Efter bytet av lokal finns det alltså fortfarande möjlighet att anmäla sig! Enklast är att ni går in på EFS Sydsveriges hemsida och läser informationen och anmäler er https://efssyd.org/evenemang/riktad-2018/
Görs anmälan senast onsdag ingår det fm- och em-fika samt kvällsmat och kostar 150 kr. Görs anmälan torsdag eller fredag ingår fm- och em-fika och kostar 100 kr.Kommer ni oanmälda kostar det 50 kr och då ingår ingen mat eller fika.
Välkommen till en spännande konferens!
Gå in på https://efssyd.org/evenemang/riktad-2018/

Gemensam gudstjänst mellan S:t Mikael och EFS-kyrkan
på Den helige Mikaels dag.

För drygt 20 år sedan blev EFS lokaler på Villagatan i Ängelholm för små. Hälften av medlemmarna var då med och startade upp verksamheten vid S:t Mikael. Hälften stannade kvar. Men snart blev lokalerna för små igen. Då byggde man en ny kyrka på Metallgatan…
Varje år har EFS-kyrkan och S:t Mikael en gemensam gudstjänst då alla kommer samman. I år var det på Den helige Mikaels dag och Magnus Lennartssons predikan handlade mycket om Änglarna. Som finns runt omkring oss, närmre än vi kanske tror.
Gospelkören från S:t Mikael gladde med sin fina sång under Frida Reuters ledning och Sofie Kuchler Lundström fanns med under nattvardsgången.
Det är fantastiskt att få komma samman på detta sätt. Inte vi och dom – utan vi är tillsammans. Avslutningssången var det mer än en som gick och gnolade på; Saliga visshet. Han är min glädje, han är min sång!

 

Sånggudstjänst med Viktor Reuter och Maria Palmqvist

Söndagskvällen i S:t Mikael blev en sådan kväll när man både ville och inte ville… Med tanke på kvaliteten på Viktor Reuters och Maria Palmqvists musik och sång ville man applådera varje sång. Men den förtätade stämningen gjorde att det kändes omöjligt att applådera.
Både Viktor och Maria är utbildade improvisationsmusiker och bjöd på ett omväxlande, finstämt och nära program. Kända musikstycken varvades med okända som också inkluderade några kompositioner av Maria.
Cecilia och Frida Reuter medverkade och bidrog till helhetsbilden av en fin söndagskväll i kyrkan. Familjen har ju många strängar på sin lyra – och det är vi tacksamma för.
När Maria och Viktor framförde sista sången öste regnet och haglet ner. Men det bekymrade inte åhörarna. Sångens titel ”Somewhere over the rainbow” fick nästan peka på att det finns något annat än det vi ser framför våra ögon. Och efter sången ville inte applåderna tystna!

Musikalisk mångfald i kyrkan.

Heliga Trefaldighets dag framfördes en mässa i irländsk folkton. Det var Frida Reuter som tillsammans med Mikaelikören och musiker presenterade Guds andedräkt, skriven av den irländske prästen och musikern Liam Lawton.

Liam Lawton har fått ett uppdrag av den katolska kyrkan på Irland: Låt den irländska folkmusiken ta plats i kyrkan.

Och det blev en speciell ton med både musikalisk lekfullhet, meditativa klanger och rytmisk spelglädje.

Musiker den här kvällen var Per-Ingvar Reuter på piano, Oskar Reuter på gitarr, Joel Hagen på flöjt och Viktor Reuter på kontrabas. Utöver huvudinstrumenten plockade de fram flera andra instrument som passade just den här musiken.

Präst var Therése Andrée Kjellström som på ett fint sätt knöt ihop den här annorlunda mässan.

 

Presentation av Kerstin, församlingshemsvärdinna.

Förra året var det stora förändringar i S:t Mikael. Cecilia och Marie slutade, Frida och Sofie kom. Jubileumsår med allt vad det innebar av stora arrangemang med många deltagare. Den som höll ihop all planering när det gällde fika och mat var Kerstin Sandberg, vår församlingshemsvärdinna. Det gör hon fortfarande. Vi ser henne i köket och i caféet, ständigt igång och med en stark känsla för att allt ska fungera och kännas välkomnande. I höstas intervjuade jag nykomlingarna Frida och Sofie och nu är det dags för Kerstin som ju redan varit här några år. Hon kom till S:t Mikael via ett vikariat som lokalvårdare i huset och när Anki sedan slutade i november 2014 tog Kerstin över som värdinna.

Kerstin bor sedan 1994 i Varalöv tillsammans med Mats, som driver Varalövs Tunnbinderi på gården. Från ett tidigare äktenskap har hon två vuxna barn, 29 och 30 år gamla.  Mats har tre barn och tillsammans har de sex barnbarn

Kerstin är uppvuxen på en lantgård utanför Torekov. Hon gick först ett år på Apelryd och därefter en tvåårig restaurangutbildning i Helsingborg. Efter en period i hotell- och restaurangbranschen i Tyskland, fick hon frågan om hon ville följa med en kompis ut och resa några månader så länge de sparade pengarna räckte. De kom till bl.a. till Indien och Sri Lanka. Det var en omvälvande resa och det var där och då Kerstin fann sin kristna tro. ”Jag blev frälst” säger hon på sitt självklara sätt. Tillbaka i Sverige bodde hon några år i Stockholm och hann arbeta sju år på ett semesterhem för synskadade på Värmdö och att vara föreståndare för en av pingstkyrkans kursgårdar innan hon flyttade tillbaka till Bjäre. För drygt 15 år sedan utbildade hon sig till undersköterska och arbetade därefter inom hjärtvården på sjukhusen i Ängelholm och Helsingborg. Som så många andra upplevde hon arbetet alltför stressigt och återvände till restaurangmiljön. Just innan hon började på S:t Mikael arbetade hon på Birgit Nilsson-museets café.

Hon trivs med jobbet, med samarbetet med teamet i S:t Mikael och med värdgrupperna. Det är mycket, både stort och smått som ligger på värdinnan. Dagarna kan bli stressiga och ofta oförutsägbara, vilket väl också är en del av charmen med jobbet. För det mesta vet hon inte hur många som kommer till de olika evenemang som kyrkan arrangerar. Jag tror det är fler än jag som hört Kerstin mumla ”Gode Gud välsigna maten!” när gästerna börjar droppa in. Och så vitt jag vet har hon alltid blivit bönhörd.

Intervju: Birgitta Bemark

Pingstdagen i S:t Mikael lockade många

En välbesökt kyrka fick lyssna till Gospelkören och kyrkans barnkörer. Sofie predikade över dagens ämne Den Heliga Anden.

Gudstjänsten avslutades med att alla gick ut och flätade in olikfärgade trådar i ett gemensamt rep. Håkan och Margaret Bengtsson hade tagit med sig repslagarutrustning till detta arrangemang. Det blev stort att se varje liten tråd flätas in i det starka repet.

Efter arbetet med repet smakade det bra med grillade hamburgare med tillbehör. Barnkörerna sjöng några sånger ute i en stråland vacker trädgård, och alla fick vi var med och sjunga vårsånger under ledning av Frida R.

Väder, gemenskap och gudstjänstfirande gav en fin pingstdag!

Arbetsdagen vände upp och ned på stolarna

Ett tjugotal entusiastiska S:t Mikaelvänner samlades under lördagsförmiddagen den 21 april för att göra fint både ute och inne. Det var löv som sopades samman, stuprännor som rensades, fönster som putsades, anslagstavlor som rengjordes. Det dammades och man torkade av lampor och mycket mer.

Stolarna i kyrksalen sågs över och kompletterades med ”tassar” där de hade slitits av. Det var en rätt festlig syn när stolarna fick ligga ner.

Stuprännorna är av god kvalitet och har stått mot tidens tand, men behöver ses över och rensas från skräp. Det var en molnfri himmel som bildade bakgrund.

Parkeringsytorna blev vackert räfsade och eftersom det är så stora ytor fick vi god hjälp av lämplig maskin.

Bland alla entusiastiska människor fanns också en som låg och övervakade det hela…

Det är en vacker tid och vi kunde åka hem med glädje och känna att vi hade hjälpt till att vårda vår fina kyrka.

Fullsatt kyrka lyssnade till kärlekssånger med Elin Bemark.

S:t Mikael var fylld till sista plats när Elin Bemark tog plats tillsammans med sina duktiga musiker. Temat för musikgudstjänsten var ”Livet och kärleken”. Många kända melodier hade fått svenska texter och sångerna gav fint innehåll åt temat. Elins mjuka röst gjorde verkligen rättvisa åt de vackra sångerna.
Pianist för kvällen var Johan Siberg och gitarrist Philip Schrevelius. Musiken strök under Elins sång på ett mycket professionellt sätt.
Själv är Elin aktuell med huvudrollen i musicalen Sound of Music och har bl.a. varit ute på turnéer med Doug Seegers.
Åhörarna gick ut i vinterkvällen efter en härlig musikkväll i S:t Mikael.

Vilken bredd på sång- och musikutbudet i S:t Mikael!

På Jungfru Marie bebådelsedag den 18/3 bjöd S:t Mikael Vokalensemble under ledning av Frida Reuter på en kväll med Maria-sånger. Britt-Marie Petersson underströk på ett fint sätt Maria-temat i bibelläsning och meditation.

En stor bredd var det också vad gäller sångvalet för kvällen, men genomgående var det mycket fina sånger med härliga texter. Väldigt stark avslutning bildade sången Natt blir till dag med text av Sofia Rönnegård som pekar på ljuset som vänder natten till dag.
En finstämd kväll i S:t Mikael fick bilda slutet på den här veckan.Tack Frida och Vokalensemblen. Tack Britt-Marie. Tack Gud!

Internationella Kvinnodagen i S:t Mikael.

Mer än en bland alla som satt med i S:t Mikael på Internationella kvinnodagen hajade till när vår nya präst Sofie släppte en lerkruka i golvet. Det smällde till och så gick den i småbitar. En andäktig stillhet rådde när Sofie berättade om kvinnan vid Sykars brunn, som kom till brunnen och blev sedd – trots hennes tvivelaktiga leverne.

Emma Dencker och Frida Reuter underströk stämningen med underbar musik, kvällen till ära från ett par kvinnliga kompositörer. S:t Mikael Vokalensemble sjöng några fina sånger. Dessutom teckentolkades hela programmet. En gåva samlades in till Skyddsjouren i Ängelholm.

Keramikern Emma Bengtsson satt under hela programmet och arbetade med lera. Emma skänkte ett konstverk i lera till S:t Mikael, föreställande just kvinnan vid Sykars brunn.

Ännu en fin kväll i S:t Mikael…

 

Föreningen S:t Mikael höll välbesökt årsmöte.

Inom S:t Mikael kyrka verkar Föreningen S:t Mikael. Föreningen har fått ett speciellt ansvar i kyrkan, som ju är en samarbetskyrka mellan Svenska Kyrkan och EFS, Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen. Man svarar för det löpande arbetet i samverkan med Ängelholms församling (dock ej förskoleverksamhet och konfirmandarbete) vid kyrkan S:t Mikael.
Söndagen den 4 mars hölls föreningens årsmöte. Det var välbesökt och föregicks av en högmässa där också S:t Mikael Gospel medverkade under säker ledning av Frida Reuter och ett skickligt komp.
Föreningen har 138 medlemmar och finansierar sin verksamhet med frivilliga gåvor och ett bidrag från Svenska Kyrkan. Anna Johansson är föreningens ordförande och ledde årsmötet med säker klubba.
Föreningen S:t Mikael ger möjlighet för alla att engagera sig i kyrkan. Är du intresserad av verksamheten så kontakta gärna Anna, vår präst Sofie eller någon annan du känner till.

Nya kvartalsprogrammet ligger framme

Ett så fantastiskt fint program! Svenska Kyrkan i Ängelholm ger varje kvartal ut ett program för de närmaste tre månaderna. På informationshyllan i S:t Mikael ligger nu de färska programmen. Dels har programmet en otroligt fin typografi och utförande, men när man tittar igenom månaderna mars – maj upptäcker man också att det finns väldigt många fina samlingar och gudstjänster. Det är en stor bredd i programmet för samtliga kyrkor i församlingen med möjlighet till gemenskap för alla.

Ta ett program och läs!

Nu säljer vi färgglada fastlagsris till förmån för Aira för 50kr/ styck. Välkommen att välja ett som passar dig!

Fin artikel i NST inför Internationella Kvinnodagen.

https://www.hd.se/2018-03-06/kvinnlig-kvartett-aterforenas-i-st-mikael-den-8-mars

Halmstads kammarkör gav konsert i S:t Mikael
Mats Reuter, välkänd i Ängelholm, ledde Halmstads kammarkör vid sitt besök i S:t Mikael. Ett noga planerat program gav åhörarna många fina intryck och en härlig upplevelse.
Sånger från bl.a. mitten av förra årtusendet framfördes på ett väldigt fint sätt och programmet omfattade många olika typer av sånger, bl.a. medeltida hymner. Körens klädsel var inspirerad av sångerna.
I alla tider har sången och musiken fått ge tröst och glädje, hopp och mod, vilket på ett fint sätt berättades om och visades under kvällen.
Britt-Marie Petersson kompletterade konserten med bibelord och tankar. Frida Reuter ackompanjerade skickligt på piano.
Ännu en musikkväll fick en nästan fullsatt kyrka njuta av.
Julkonsert i S:t Mikael inför fullsatt kyrka.
Det var många som med glädje sjöng med i de traditionella julsångerna vid den Julkonsert som hölls i S:t Mikael Trettondag jul. Det var första året som konserten hölls Trettondag jul och det visade sig att det kunde tilltala många.
Mikaelikören och S:t Mikael Gospel genomförde ett gediget julprogram under ledning av Frida Reuter och Lars Hellberg. Ett fint komp i form av violin och bas kompletterade på ett fint sätt.
Sofie Kuchler-Lundström höll ihop kvällen och talade på ett vardagsnära sätt om texten för dagen.
Foto: Lena Bredmar

Julnatten blev en fin början på julen…

Efter en fantastisk julaftonsgudstjänst på förmiddagen så avslutades julaftonen med en Julnattsgudstjänst. Marschallerna var tända och det fanns mycket levande ljus. Alla i kyrkan gick fram och tände sitt ljus och placerade i de stora hjärtan som fanns vid altaret. Fina bibelord, meditationer och vacker musik och sång gjorde att detta blev en fin kväll.

Och kvällen mynnade ut i psalmen ”När juldagsmorgon glimmar”. Det blev en påminnelse att julen slutar inte när julafton är slut, tvärtom, man kan ju nästa säga att julen börjar!

En riktigt God Jul!

Välbesökt julaftonsgudstjänst i S:t Mikael – och i kväll Julnattsgudstjänst.

Julaftons gudstjänst vid krubban lockade både ung och gammal. Barnen medverkade med sång och drama. Sofie Kuchler Lundström var vår präst och Frida Reuter med goda medarbetare ledde det musikaliska.

En fullsatt kyrka fick vara med om julevangeliet genom ett nytt och fräscht framförande. Vi fick inleda julafton och julfirandet på nära och tilltalande sätt där vi blev påminda om att Jesus kom till oss för att skapa fred. Är vi beredda att ta emot honom och arbeta för freden på jorden?

Julaftons kväll, kl 23.30, blir det Julnattsgudstjänst och även då finns Sofie Kuchler Lundström och Frida Reuter på plats.

Välkomna till en härlig avslutning på julaftonen och en fin början på juldagen!

Foto: Rolf Bemark

Stämningsfull luciagudstjänst i S:t Mikael.

Mixen och Stjärnfall medverkade vid luciagudstjänsten tredje söndagen i Advent och sjöng härliga sånger. Sofie Kuchler Lundström höll en kort andakt där vi uppmanades att dela med oss av det vi har.
Efter gudstjänsten följde en julfest med allt som tillhör; julgröt, fika, juldans kring granen och besök av tomten.

Gudstjänsten och festen blev fina inslag i årets julsammankomster i S:t Mikael.

Fullsatt kyrka tackade Cecilia Reuter

Efter över 20 års tjänst avtackades S:t Mikaels präst Cecilia Reuter andra söndagen i advent. Många fick tillfälle att berätta vad Cecilia betytt för vår kyrka. Det var extra fest efter gudstjänsten med smörgåstårta för att understryka att detta inte var en vanlig dag.

Mikaelikören under Lars Hellbergs ledning sjöng flera av de traditionella adventssångerna.

Tack Cecilia!

Cecilias tankar inför söndagens gudstjänst.

– Hur känns det nu, Cecilia, inför söndagens gudstjänst, som blir din sista som ordinarie präst i församlingen?
– Vemodigt såklart, det blir konstigt att inte komma hit varje dag. S:t Mikael har ju varit mitt andra hem i så många år och jag har trivts så bra. Det är inte många som får vara med om att starta verksamheten i en ny kyrka, det har varit fantastiskt. Arbetet med olika gudstjänster, vardag som söndag, har varit väldigt varierat och jag har fått möta så många människor i skiftande åldrar och sammanhang. Själva huset känns öppet och inbjuder till möten. Det finns nästan alltid någon här när man kommer hit. Dessutom finns ju alla frivilliga i Föreningen S:t Mikael som gör det så speciellt att vara präst här. När vi skulle presentera deltagarna i värdgrupperna för Sofie och Frida blev det ju fullt runt alla borden i Caféet. De blev djupt imponerande av att det är så många som är med och hjälper till.
– Vad tänker du nu om livet som pensionär?
– Jag vill vara mer med våra åtta barnbarn som finns både här i NV-skåne och i Göteborg. Vi har ett stort hus och en trädgård att ta hand om, och så hoppas jag att vi hinner gå mer på konserter och teater. Kanske ska jag förverkliga tanken att lära mig väva. Och så ska jag byta karriär i S:t Mikael och bli söndagsskollärare här. Det blir kul!
Cecilia är väldigt glad att det är Sofie Kuchler Lundström som nu tar över efter henne. På frågan om hon har något råd till Sofie har hon bara ett svar: ”Hon ska vara sig själv! Och det tror jag hon är bra på.”
Vi som lärt känna Cecilia vet att det är något som även hon är bra på. Trygg i sig själv och i sin uppgift, lugn och prestigelös, aldrig krävande. Arkitekten Pontus Möllers vinnande förslag till kyrkbygget för 20 år sedan hette ”Gemenskapen den gror”. Cecilia har i hög grad bidragit till att så blev det.
Intervjun gjord av Birgitta Bemark.

Lysande resultat av skorpförsäljningen

Vid gudstjänsten Första söndagen i Advent såldes hembakade julskorpor till förmån för Aira sjukhus. Det kom in inte mindre än 2.675:- kr som oavkortat går till Aira sjukhus. En fantastisk summa att skicka vidare tillsammans med andra stora belopp från vår kyrka S:t Mikael.
Nya skorpor och ny chans att handla Andra söndagen i Advent!

 

Fullsatt kyrka välkomnade Sofie till S:t Mikael

”Jag får gåshud när vi sjunger Hosianna på Första Advent”, säger en gudstjänstbesökare i S:t Mikael.

Första advent gavs många tillfällen till gåshud i S:t Mikael. Redan under processionen, där S:t Mikael Gospel med härligt komp av Per-Ingvar Reuter gav ”Dotter Sion” nytt liv.

Välkomnandet av Sofie Kuchler-Lundström som ny präst i S:t Mikael var en ovanlig händelse i vår kyrka. Cecilia Reuter har varit präst i över tjugo år och går nu i pension. Så det är inte var dag någon välkomnas till en prästtjänst i S:t Mikael. Men idag fick Cecilia glädjen att hälsa Sofie välkommen in i arbetet och samma glädje känner  Föreningen S:t Mikael, som genom sin ordförande markerade denna glädje.

Magdalena Nilsson spelade på sin trumpet precis som vi känner att det ska göras Första Advent. Hon gladde också med Trumpet voluntary tillsammans med Frida Reuters orgelspel.

Sofies predikan tog naturligtvis sin utgångspunkt i åsnan. En både dagsaktuell predikan med många tänkvärda bilder, men också tankar kring bibeltexten och personliga reflektioner.  Sofie kände glädje att nu få stå här som präst i S:t Mikael. ”Herren behöver dig”. Och församlingen tycker detsamma.

Det är en stor tillgång att ha S:t Mikael Gospel och en glädje när de får tillfälle att sjunga i kyrkan. De sjöng bl.a. ”The love of Jesus” och ”Halleluja” på ett sätt som attraherar dem som lyssnar.

Och just Halleluja fick alla gudstjänstdeltagarna med sig. Toner och ord fortsatte att ljuda inom var och en.  Det nya kyrkoåret kunde inte börja bättre…

 

Körerna Gaudia och S:t Mikael Vokalensemble framförde estnisk mässa.

Vacker och verkligen njutbar musik fyllde S:t Mikael under söndagskvällen. Det var Frida Reuter med två av sina körer som framförde  ”Mässa för damkör och instrumentalister” av den estländska tonsättaren Piret Rips. Körerna Gaudia och S:t Mikael Vokalensemble tillsammans med skickliga musiker gav en fullsatt kyrka musik med gediget innehåll. Fredrik Höggren var vår präst den här kvällen. 

Lyssna på ett litet smakprov: Gaudia och S:t Mikael Vokalensemble Estnisk mässa

After work i S:t Mikael lockade många

Det var andra gången S:t Mikael anordnade ett After work och också den här gången var caféet fyllt. Drygt 70 personer fick njuta av musik, frågesport, tacos, andakt och fika.

Den nybildade musikgruppen under ledning av Frida Reuter slog an tonen. Ljus och glädje – trots att många vill kalla den här fredagen för Black Friday! Annette Söderlund från Kulturporten engagerade ung och gammal i en frågesport som hon verkligen anpassade till alla åldersgrupper.

Många familjer har ju som tradition att varje fredagskväll äta tacos. Vid After work i oktober serverades tacos och eftersom det blev succé fick det bli också kvällens meny. Varför ändra ett vinnande koncept?

Alla barnen var aktiva under kvällen och träffades för att dekorera ljus. Vid andakten i kyrkan fick ljusen stå på altaret och lyste så vackert. Sofie pekade med barnens hjälp på allt som är mörkt här i livet, allt mellan monster och svåra sjukdomar. Allt skrevs ner på ett stort papper som sedan knycklades ihop och lades i en glasburk.

Barnen hjälpte också till att peka på alla ljusa ting som finns runt omkring oss. Det skrevs ner och den lappen knycklades också ihop och lades i en annan burk. Båda burkarna fick stå på altaret för att visa att livet består av både det ljusa och det mörka. Men det som dominerade var alla ljusen.

En av sångerna som sjöngs var ”Hur kan ett litet ljus skina så klart? Ja, hur kan det lysa så underbart, den lilla lågan av eld, den lilla lågan av eld?”

Avslutningen blev naturligtvis en känd sång, som talar om att det inte är mörkret som ska dominera. ”Det lilla ljus jag har det ska få skina klart…”

Gemenskapen också i den avslutande fikan bidrog till att kvällen blev en ljus, positiv och entusiastisk kväll. After work håller nog redan på att bli en tradition. En positiv sådan.

Alla barn är speciellt välkomna till S:t Mikael! Varje förmiddagsgudstjänst i S:t Mikael finns ledare som tar hand om våra barn som under gudstjänsten går till en egen samling. Vi vill att S:t Mikael ska vara en plats för alla.

S:t Mikaels nya präst mötte ansvarsgrupperna.

Sofie Kuchler-Lundström, som är S:t Mikaels tillträdande präst, mötte ansvarsgrupperna inom S:t Mikael häromkvällen. Hon imponerades av den mängd uppgifter som grupperna genomför för att verksamheten ska fungera och utvecklas.

Ansvarsgrupperna, eller värdgrupperna som är ett annat namn, bildar lite grand av navet i lekmannaverksamheten i S:t Mikael. Där utvecklas ansvaret och entusiasmen och där får medlemmarna tillfälle att göra en insats för kyrkan.

Gudstjänstvärdskap är en stor uppgift liksom rent praktiska uppgifter som servering och att hålla fint utanför kyrkan. Och många berättar om den stora glädje som det ligger i att arbeta ideellt på detta sätt.

Sven Persson och Cecilia Reuter presenterade både värdgruppsdeltagarna och uppgifterna för Sofie. Och hon uttryckte spontant sin beundran för gruppernas arbete.

Det är drygt 50 personer engagerade i de olika värdgrupperna men plats finns för fler att få känna den glädje som ligger i detta arbete.

Kvällen blev trivsam och fick lite grand formen av att Cecilia kunde överlämna en hel del uppgifter till Sofie och hälsa henne välkommen till S:t Mikael. Det officiella välkomnandet kommer att ske första söndagen i Advent, men alla kände en stor glädje att frågan om Cecilias efterträdare får en så fin lösning.
Välkommen, Sofie!

Det var ansvarsgruppernas kväll – men vår nya präst Sofie ställde sig direkt och serverade kaffet… Många fick också då tillfälle att hälsa henne välkommen till S:t Mikael.

Historiens vingslag…

På torget i S:t Mikael finns en liten fin miniutställning som berättar att det är 100 år sedan EFS startade i Ängelholm. I många år fanns EFS på Villagatan, men det visade sig så småningom att lokalerna blev för små och fick antingen byggas om eller på annat sätt ordna expansionen.

En mycket fin lösning blev att föreningen på Villagatan delades i två föreningar, hälften var med och fick starta S:t Mikael och hälften stannade kvar på Villagatan. Efter några år gick man vidare och byggde ny kyrka på Metallgatan i en fastighet som tidigare varit kontor.

Det väldigt positiva i sammanhanget är att vi på det här sättet fått två EFS-föreningar som nu lever sina liv och där båda föreningarna under åren haft glädjen att se en expansion.

Titta gärna på miniutställningen och gläds åt det sammanhang vi finns i.

Gospelmässa med avtackning

På söndagskvällen den 22 oktober blev det en välbesökt gospelmässa i S:t Mikael. Fräscha sånger av S:t Mikael Gospel under Frida Reuters ledning ramade in gudstjänsten. Ett härligt komp lyfte kören som presenterade sig på ett fint sätt. Fredrik Höggren ledde hela gospelmässan och predikade över söndagens ämne Trons kraft.

Föreningen S:t Mikael fick tillfälle att avtacka Marie Brandt-Wilhelmsson som efter tjugo år i kyrkan nu lämnat och övergått till en tjänst i Lerbergets kyrka. Också vid den efterföljande stunden med servering av olika pajer gavs tillfälle att säga några ord till Marie.

Vi önskar Marie allt gott och Guds rika välsignelse i sin nya tjänst.

Inspiratör på S:t Mikael-besök

I helgen hade EFS riksstyrelse sammanträde ute på Heljarödsgården. Det var med stor glädje vi fick se EFS-ordförande Stefan Svensson, missionsföreståndare Kerstin Oderhem och styrelseledamoten Tomas Andersson på besök i vår kyrka.
Kerstin Oderhem är inte gammal som missionsföreståndare för EFS. Den 1 september började hon sin tjänst och går in i en spännande uppgift, att leda EFS. Kerstin kommer från en tjänst som distriktsföreståndare för EFS i Sydöstsverige och är med sin familj bosatt i Rydaholm.
S:t Mikael är en samarbetskyrka mellan Svenska Kyrkan och EFS. Kerstin ser en uppgift för EFS att ge inspiration för hela kyrkan. På kyrkkaffet i S:t Mikael berättade hon på ett väldigt inspirerande sätt om utmaningar och möjligheter just nu.
– I somras var jag med på EFS scoutläger med ca 1.500 deltagare. Det var oerhört inspirerande. Många ungdomar fick ett nyvunnet engagemang och flera åkte hem och bildade kristna skolföreningar, berättade Kerstin.
– En annan viktig och spännande utmaning är missionsprojekt i Somalia. Just nu sitter EFS styrelse och analyserar möjligheterna och det är med glädje vi ser framåt.
Det går inte att ta fel på Kerstins inspirerande sätt att berätta. Och hon säger själv att hennes och styrelsens uppdrag är just att ge mod, glädje och inspiration.
Från S:t Mikael i Ängelholm önskar vi allt gott och ser fram emot ett starkt samarbete också i fortsättningen.

Marie Brandt Wilhelmsson slutar – Frida Reuter kommer

Marie Brandt Wilhelmsson, som har varit anställd i Ängelholms Församling i 20 år har varit tjänstledig för att prova på en tjänst i samarbetskyrkan i Lerberget. Marie har nu bestämt sig för att fortsätta i Lerberget och kommer alltså inte tillbaka till S:t Mikael och Ängelholms församling.

Det har varit en stor tillgång att få ha Marie i verksamheten i S:t Mikael under så lång tid. Marie har gjort fantastiska insatser för musikverksamheten i S:t Mikael, bl a genom att från början vara med om att bygga upp den, att utveckla och berika den, och göra S:t Mikael känt för många i Ängelholm med omnejd.

Marie kommer att avtackas i kyrkan vid ett senare tillfälle och vi återkommer med den tidpunkten.

Vad händer nu? Jo efter sommaren kommer Frida Reuter att flytta till S:t Mikael och överta det musikaliska ansvaret. Frida kommer att leda S:t Mikael Gospel och S:t Mikael Vokalensemble men även behålla kören Gaudia i Höja i väntan på rekrytering av ny organist.

Lars Hellberg kommer fortsätta att vikariera i församlingen under hösten och övertar, efter Frida, det musikaliska huvudansvaret för Höja och Rebbelberga. Lars kommer även leda Mikaelikören i väntan på att en ersättare för Frida kan anställas och att Frida då kan lämna över Gaudia.

Vi är mycket glada och tacksamma över att Frida kommer till oss i S:t Mikael och vi ser framtiden an med stor tillförsikt.

Marie Brandt-Wilhelmsson                             Frida Reuter 

Vi har fått en hälsning till S:t Mikael från biskop Martin Lönnebo som vi är mycket tacksamma för:

Kära S:t Mikael.

Det gläder mig att ni har fått en sådan fin utformning av Frälsarkransen i er kyrka.

Ängeln Mikael brukar ha ett svärd i handen.
Till er ger han en bönekrans.

Mikaels namn betyder, som ni vet, ”Vem är såsom Gud”. Det är även pärlornas budskap. De återspeglar Guds underbara hemligheter.

De säger till var och en av er:
Får vi visa dig Livets väg?
Får vi trösta och uppmuntra dig?
Vi ger inte upp!
Var inte rädd!.
Förlora inte modet.

Med välsignelser

Martin Lönnebo

Vilken jubileumsglädje!

Vid S:t Mikaels 20-årsjubileum kunde Föreningen S:t Mikaels ordförande Anna Johansson berätta att frågan om Cecilia Reuters efterträdare nu är löst. Sofie Kuchler Lundström kommer efter sin barnledighet att börja tjänstgöra i S:t Mikael som just Cecilias efterträdare.
Sofie är uppvuxen på Södra Utmarken och har varit präst bl.a. i Ängelholm. Det har varit ett starkt önskemål från föreningens styrelse att se henne som präst i vår kyrka så glädjen var stor när det kunde bekräftas att hon går in i tjänsten på S:t Mikael.
Sofie själv säger att det är med stor glädje hon går in i tjänsten och känner sig så välkommen när hon kommer till S:t Mikael.
En svår och viktig fråga kan nu lösas. Det känns som att det är ett påtagligt bönesvar.

Kyrklunch och försäljning till förmån för Aira på Tacksägelsedagen
den 8 oktober kl.10:00.

Tacksägelsedagen är av tradition stor insamlingsdag för Aira sjukhus i Etiopien och så blev det i år också. Mikaelikören sjöng, Cecilia predikade och det serverades kyrklunch. På kyrktorget var det försäljning av skänkta frukter, grönsaker, bröd m.m. Alla intäkter går till Aira.

Vi kan också berätta att på måndag den 2 oktober reser Monica och Gunnar Edmark till Etiopien för att påbörja två års tjänstgöring i Aira, anställda av EFS. De har fått vänta länge på visum och arbetstillstånd, men nu är det klart! De är båda pensionerade sjuksköterskor och har tidigare arbetat i Etiopien. De kommer nu att ha undervisning och rådgivning i hälso- och sjukvårdsarbete i området som sin huvudsakliga uppgift. Deras insats har blivit möjlig bland annat tack vare S:t Mikaels insamling till Aira sjukhus.

Tack för allt engagemang hälsar Missionsgruppen.

Liv att dela i S:t Mikael

Musikgudstjänst i S:t Mikael med Mikaelikören under ledning av Frida Reuter. Johanna Olander, textförfattare till Liv att dela gav oss av sina fina tankar.
Med öppna ögon spanar jag efter platser,
där min kropp och min själ kan fyllas på.
Frid till otåligt hjärta.
Liv av Gud.
Ljus från Gud.
Ljus som leder igenom, inte förbi eller runt det svåra. Igenom.

Vid musikgudstjänsten i S:t Mikael söndagen den 24 september sjöng Mikaelikören under ledning av Frida Reuter ett antal sånger skrivna av Johanna Olander. Johanna är teol. kand. och Leg. Psykoterapeut och hon fanns med i söndagens musikgudstjänst. Vi frågar henne om bakgrunden till sångerna Liv att dela.
– Min förhoppning är att texterna är med och skapar en atmosfär och en stämning, som öppnar för möte med Gud, säger Johanna.
Liv att dela består av nyskrivna sånger för gudstjänst. Sångerna är fristående och vill komplettera den gudstjänstmusik som redan finns. Sångerna är skrivna med förhoppningen att lyfta fram en teologi som är inkluderande, inneslutande och öppnar för möjlighet till igenkänning.
– Till varje sång finns en tankevinjett. För någon – ord att inspireras av inför en samling eller gudstjänst. För någon annan – ord i ensamhet och avskildhet, ord för egen stund med Gud. Så vill jag att vinjetterna ska fungera, berättar Johanna.
Sångerna är tonsatta av Camilla Voigt och båda säger att de har en önskan att kyrkan och gudstjänsten får vara en plats där vi möts och delar liv.
En spännande gudstjänst med fräscha texter och fin musik.

Pappaorkestern bjöd upp till allsång i S:t Mikael och det blev en härlig sommarkväll.

Pappaorkestern bildades för tjugo år sedan då S:t Mikael byggdes. Då startade en del barnkörer och Marie Brandt-Vilhelmsson upptäckte att bland föräldrarna till barnen fanns många fina musiker. På det sättet bildades Pappaorkestern som sedan gjort många framträdanden både i S:t Mikael och på andra platser.
Onsdagen den 9 augusti gladde Pappaorkestern en stor publik med både sång och allsång. Marie Brandt Vilhelmsson, som numera arbetar i Lerbergets kyrka, fanns på plats och sjöng bl.a. med Anders Öhman.

Det är ju nästan unikt när tre systrar sjunger och blir ackompanjerade av sin mamma… S:t Mikael fick glädjen att lyssna till systrarna Anna (som dessutom är föreningen S:t Mikaels ordförande), Emma och Sara och som i någon sång förstärktes av mamma Eva-Karin, som också var organist vid gudstjänsten. Det blev vacker och härlig sång med både sommarinspiration och andra sånger som anknöt till söndagens tema Efterföljelse.

Under sommaren har kyrkan besök av olika präster och förkunnare. Paul Persson, som arbetar i Bergsjöns församling i Göteborg, var söndagens gästande präst och gav liv åt bibeltexterna. Paul har tidigare varit distriktsföreståndare inom EFS i södra Sverige och var då involverad i S:t Mikaels arbete som representant för EFS.

 

En härlig sommarupplevelse med fint innehåll.

Tisdag den 4 juli blir det en intressant kväll i Arild. Kl 20 är det andakt i Arilds kapell och därefter blir det fika i Missionshuset. Då berättar Erik och Sennait Eriksen om sitt arbete vid Aira sjukhus i Etiopien. Aira är ju väldigt aktuellt eftersom vi i S:t Mikael samlar in pengar speciellt för det sjukhuset och därför har en personlig relation till verksamheten där. Flera av S:t Mikaels medlemmar har ju också varit på besök där.

Frälsarkransen invigdes

Vid gudstjänsten den 19 mars kl 10.00 i S:t Mikael invigdes Frälsarkransen. Biskop Martin Lönnebos välkända krans av pärlor är tillverkad av glaskonstnär Christer Svensson.

Bakluckeloppis vid S:t Mikael succé också i år.

31 säljare fanns på plats när årets bakluckeloppis gick av stapeln lördagen den 22 april. Mycket folk i rörelse och god kommers. Det märks att bakluckeloppisen börjar bli ett etablerat fenomen. Avgifterna för platserna och allt som kommer in vid försäljning av korv och lotter samt kaffe och mackor och kakor går till Aira sjukhus i Etiopien.

Lite kyligt var det ute – och då smakade det extra gott med fika inne i S:t Mikael.

Cecilia och Staffan säljer korv.

Bitte, Annica och Anneli säljer lotter med gott resultat för Aira.

Många nöjda säljare fanns på plats vid Bakluckeloppisen 2017.

Lars Hellberg vikarierar i S:t Mikael

Lars Hellberg, tidigare kyrkomusiker i Ängelholms församling, men nu pensionär, kommer att gå in i S:t Mikael som vikarie för Marie Brandt-Wilhelmsson.

– Jag har arbetat i Ängelholm under drygt 34 år och valde att pensionera mig i somras, ett år innan pensionsåldern. Nu fick jag en förfrågan om jag kunde gå in i stället för Marie Brandt Wilhelmsson, som har fått en tjänst i Lerbergets kyrka. Marie har fått tjänstledighet från Ängelholms församling.

– Det kändes bra för mig att svara ja, eftersom det är begränsat i tid. Jag har alltid känt mig välkommen i S:t Mikael och det ska bli roligt att ta sig an uppgifterna.

– Jag kommer att leda Mikaelikören och arbeta med övriga förrättningar i kyrkan. Det känns väldigt stimulerande eftersom jag känner att det är en aktiv kyrka.

Vi säger varmt välkommen till Lars Hellberg och önskar honom allt gott i sin tjänst.

Avskedspredikan som skjuts på framtiden.

I programplaneringen för S:t Mikael var det från början meningen att Cecilia Reuter skulle hålla sin avskedspredikan den 14 maj. Efter det skulle det bli dags för pension efter bl.a. tjugo år i S:t Mikael. Eftersom kyrkan inte fått någon ny präst som kan börja nu kommer Cecilia att bli kvar i S:t Mikael fram till advent eller jul. När Cecilia informerade om detta vid gudstjänsten den 14 maj fick hon applåder. Hon har varit och är en omtyckt präst. (Cecilias predikan den 14 maj kommer snart att publiceras på hemsidan www.stmikael.se)
Det är med glädje som vi tidigare har kunnat meddela att till ny präst i kyrkan har utsetts Sofie Kuchler-Lundström som är präst i Ängelholms Församling, men just nu barnledig. Sofie börjar sin tjänstgöring i slutet av året.
S:t Mikaels kyrkomusiker Marie Brandt-Wilhelmsson är just nu tjänstledig och arbetar i samarbetskyrkan i Lerberget. Under hennes tjänstledighet finns Lars Hellberg på plats både som körledare och musiker vid gudstjänster och förrättningar. Lars är numera pensionär, men har lovat att vikariera för Marie och det är vi naturligtvis jätteglada för.
Om Marie inte kommer tillbaka till S:t Mikael blir det Frida Reuter som kommer att gå in som Maries efterträdare. Frida har stor erfarenhet av olika körer och är en skicklig musiker. Så det skulle innebära att det inte blir någon vakans. Och med tanke på att musiken är så viktig i vår kyrka är vi mycket tacksamma och glada för denna lösning.

Valborgsmässoafton i S:t Mikael med familjen Reuter

Det blev en ovanligt fin Valborgsmässoafton i år! Familjen Reuter framförde ett mycket fint program, med verk av kompositörer som Bartok, Corelli, Piazolla, Hellsing och Ellington!. En mycket fin avslutning blev det i form av Bachs Air innan vi kunde vandra vidare i Valborgsmässokvällen.  Det var Viktor, Emma, Frida, Per-Ingvar, Mats och Cecilia Reuter som gladde oss med kvalitetsmusik. En härlig musikkväll i underbar vårtid!

Jubileumsveckan väckte stort intresse

Jubileumsveckan i S:t Mikael nådde många och avslutades med en musikgudstjänst. Det var Tomas Boström som den här gången själv sjöng och berättade och också tillsammans med Mikaelikören. Kompet gick inte av för hackor, Lars Hellberg på flygel och Billy Heil på bas.

Tomas Boström har besökt S:t Mikael flera gånger, senast för 5 år sedan och fick en inbjudan att komma tillbaka om 5 år igen! Hans förmåga att berätta och sjunga sina egna sånger är stor. Tack Tomas och välkommen tillbaka!

Marie Brandt Wilhelmsson fick ett stort tack från föreningen och kören för många fina år tillsammans. Marie börjar en tjänst vid Lerbergets kyrka och har därför fått tjänstledigt från Ängelholms församling under ett halvt år. Ett stort fång blommor fick symbolisera ett jättevarmt tack för fantastiska insatser.

Arkitekt Pontus Möller berättade om S:t Mikael och dess arkitektur

För 20 år sedan stod S:t Mikael kyrka färdig och kunde tagas i bruk. Arkitekten bakom det vinnande förslaget var Pontus Möller.

Onsdagen den 22 mars kom Pontus Möller till kyrkans jubileumsfirande. Vid en samling i S:t Mikael som kallades Kväll i S:t Mikael berättade Pontus Möller om kyrkan och dess arkitektur. Det var en spännande kväll.

Öppen repetition med Mikaelikören

S:t Mikaels 20-årsjubileum fortsätter. I kväll, tisdag, är det öppen repetition med Marie Brandt Wilhelmsson och Mikaelikören. Alla är välkomna. Ta chansen att känna på det här med körsång!

Jubileumsveckan i S:t Mikael påbörjad.

Nostalgiaftonen med S:t Mikael Gospel och Mikaelikören blev en riktig glädjefest.
Se bifogade glimtar från övning och konsert.

 

 

 

 

 

Nostalgiafton inleder jubileumsveckan i S:t Mikael.

Lördag den 18 mars kl 17.00 blir det nostalgiafton med Mikaelikören och S:t Mikael Gospel. Många kända sånger från de 20 åren i S:t Mikael utlovas. Fredrik Höggren.

Tidningsklipp från Nordvästra Skånes tidningar veckan innan Mikaelikören började sina övningar. För tjugo år sedan!

Spännande glimtar från Aira i TV-program

TV sände häromdagen ett oerhört intressant program. ”Rebellkirurgen” berättar om läkaren Erik Erichsen. Han flyttade tillsammans med sin fru till Etiopien och Aira sjukhus. Det är just Aira sjukhus som S:t Mikael kyrka stöder.
Programmet finns på SVT Play:
http://www.svtplay.se/…/rebellkiru…/rebellkirurgen-avsnitt-1

Mycket pengar insamlade till Aira sjukhus

Under 2016 samlades in över 50.000 kr till Aira sjukhus. Totalt har vi från S:t Mikael samlat in över 300.000 kr. Läs mer under fliken AIRA.

20 år går fort – snart jubileum

Tänk, så här såg S:t Mikael kyrka ut för drygt 20 år sedan. Och nu är det snart jubileum. Kolla in programmet, det finns så många intressanta samlingar i mars månad

Frälsarkransen i S:t Mikael

Frälsarkransen är lika gammal som vår kyrka, S:t Mikael. Det var Martin Lönnebo, som 1996 nyligen pensionerats från sin tjänst som biskop i Linköping stift och var på semester i Grekland,  där han blev strandsatt på en liten ö under ett stormoväder. Han fick då idén till Frälsarkransen.

Nu finns Frälsarkransen i S:t Mikael. Gå gärna in i kyrkan och njut av konstverket. Det är glashyttan Christian Svensson i Magnarp som arbetat fram den här varianten av Frälsarkransen. Den har inte fått sin exakta placering ännu men kommer att invigas i samband med jubileet i mars månad.

Nu finns S:t Mikael också på Instagram

S:t Mikael kyrka och föreningen S:t Mikael finns på olika sociala medier. Numera också på Instagram. Gå gärna in på Instagram och sök upp sidan och följ den så hänger du med också där.
Kom ihåg följande sidor:
Instagram:
Sidan heter ”stmikaelkyrka”. Gå in på den sidan och tryck på FÖLJ.
Facebook:
Sök sidan S:t Mikael kyrka
Hemsida:
www.stmikael.se
www.svenskakyrkan.se/angelholm
Lycka till – och framför allt, välkommen till vår kyrka!
——————————————————————————————————————–

Tomas Boström kommer till S:t Mikael

Tomas Boström kommer på besök i S:t Mikael i samband med kyrkans 20-årsjubileum. Han har författat ett antal sånger och psalmer, han skriver på ett sätt som griper tag i lyssnarna. Han behandlar orden både varsamt och utmanande. En av hans älskade psalmer är ”Till din blomstrande äng”. Tomas Boström har utöver mycket annat gjort tolkningar av Leonard Cohens poesi och sångskatt liksom Charles Wesleys sånger.

Det blir två tillfällen att lyssna till Tomas Boström i S:t Mikael. Lördagen den 25 mars blir det konsert kl 17.00 med Tomas Boström och S:t Mikael Vokalensemble. Söndagen den 26 mars blir det musikgudstjänst kl 18.00 med Tomas Boström och Mikaelikören.Boka in de två tillfällena!
 

Uppenbarelsens ljus

Snöblandat regn i luften, kallt och ruggigt. Det var förutsättningarna när vi satte oss ner för att fira gudstjänst i S:t Mikael i dag.
Men ingen i kyrkan kände av detta när Karin Nilsson och Andrea Uggla tillsammans med Marie Brandt Wilhelmsson sjunger och spelar. ”Det lilla ljus jag har” fick nästan bli en symbol för att det inte bara är vädret som påverkar oss. Sången fick oss alla varma inombords. Ämnet för dagen var ju också Uppenbarelsens ljus och Fredrik Höggren ledde oss genom gudstjänsten.

S:t Mikaels 20-årsjubileum har börjat.

S:t Mikaels 20-årsjubileum har börjat och pågår hela året. Den 6 januari hade S:t Mikael Vokalensemble sin julkonsert med smakprov från 20 år i kyrkan. Ett varierat och härligt program under ledning av Marie Brant-Wilhelmsson, som tillsammans med några av sångarna varit med från början.

En finstämd och härlig början på jubileet!

vokal

S:t Mikaels traditionella julkonsert

Årets traditionella julkonsert spände över ett vitt fält av musik. Largo ur Vivaldis Vintern, Ave Maria, många traditionella julsånger som O, helga natt ingick i programmet tillsammans med nyare sånger som Carolas Himlen i min famn.
Mikaelikören, S:t Mikael Vokalensemble och S:t Mikael Stråkensemble framförde det gedigna programmet under Marie Brandt-Wilhelmssons säkra och skickliga ledning.
Årets solist var Emma Dencker som hanterade sin violin på ett sätt som gjorde att publiken verkligen tog musiken direkt till sig. Övriga familjen Reuter medverkade på olika sätt. Frida Reuter ackompanjerade på flygel och orgel. Mats Reuter och Viktor Reuter fanns med i S:t Mikael Stråkensemble och Cecilia Reuter ledde kvällen och läste texter anpassade till konserten.
Ytterligare en julkonsert blir det Trettondedag jul den 6 januari kl 18.00 då S:t Mikael Vokalensemble har sin egen julkonsert. ”Julen under 20 år i St Mikael” är temat och bildar upptakten till St Mikaels 20 års jubileum.
reuter
Viktor, Emma, Frida, Mats och Cecilia. Reuterfamiljen var viktiga medverkande i den traditionella julkonserten.

Luciagudstjänst på annorlunda sätt

Hela kyrkan fullsatt av förväntansfulla människor. Luciagudstjänsten tillsammans med julfest blev succé också i år. Mixen och Stjärnfall sjöng vackert och Cecilia Reuter gav ord på vägen. Vid den efterföljande julfesten serverades det gröt och kakor, dans kring granen och besök av självaste tomten. Alltsammans gjorde detta till en skön och varm kväll.

stm3

stm1

stm2

 

Resenärerna i Luthers fotspår hemma igen

I torsdags kväll (29 sept) kom en grupp trötta men glada och tacksamma resenärer – varav ett 10-tal föreningsmedlemmar – tillbaka till Ängelholm efter att under fem dagar ha vandrat i Martin Luthers fotspår.

Visioni´s bekväma buss, säkert rattad av Anders (Öman), tog oss till en rad platser med stark anknytning till Martin Luther och Åsa gav oss all den information om Luther och hans liv som gjorde att många nog kom hem med en mer komplett och kanske litet annorlunda bild av denne märklige man.

luther

I Wittenberg, där Luther spikade upp sina 95 teser på kyrkdörren år 1517 och där han verkade en stor del av sitt liv, såg vi både Slottskyrkan, där Luthers grav finns, och Mariakyrkan, där han var verksam i 32 år. Vi kunde också besöka Luther-trädgården, som håller på att skapas inför 500-årsjubileet och där olika kyrkor i världen planterar ett träd.

Vi fortsatte till Eisleben, där vi kunde se både det hus där Luther föddes och det där han dog år 1546. Nästa dag stod den vackra staden Erfurt på programmet. Där besöktes bl a Universitetet, där Luther skrevs in som 18-åring, och också Augustinerklostret, dit han kom sedan han beslutet sig för att bli munk.

Nästa dag stod Eisenach och den fantastiska fästningen Wartburg på tur. Hit fördes Martin Luther i säkerhet efter att han hamnat i onåd hos  mäktiga män efter sitt motstånd mot den katolska kyrkan. Det var här  som Luther på 10 veckor översatte hela Nya Testamentet från grekiska till tyska. Dagen avslutade vi med ett besök i den gamla, fina staden Weimar.

Sedan – alltför snabbt! – var det dags att färdas hemåt igen och från alla oss deltagare på resan kommer här ännu ett stort TACK till Åsa och Anders för en trevlig och lärorik resa! Många fina minnen bär vi med oss! 

VI SOM VAR MED

gm TS

 

Inspiration för Mikaelikören och S:t Mikael Gospel

Mikaelikören och S:t Mikael Gospel inspirerades i dag av Ing-Mari Janzon från Eskilstuna. Ing-Mari är sångpedagog och sångerska. Hennes föreläsningar ger körer mod och möjlighet att gå utanför ramarna. Inte bara sjunga som man alltid gjort utan se med nya ögon. Med ganska enkla medel fick hon sånger att bli helt nya både ur sångarnas och säkert publikens synvinkel.

Och det ligger ju fantastiskt mycket i Ing-Maris eget motto: ”Även om vi inte kan styra den väg som livet tar behöver vi för den skull inte bara flyta med. Ibland kan man välja att simma åt ett annat håll.”

En nyttig och positiv dag!

Janzon

Gunnar Wiklund-sånger med Per Sjölander och Billy Heil Quartet

billy2 billy1

I kväll var det nostalgiska tongångar i S:t Mikael. Över 200 var bänkade inför programmet om Gunnar Wiklund i ord och ton. Det var Per Sjölander, som med sin fina tolkning av Gunnar Wiklunds klassiker fick publiken att minnas tillbaka. Ett starkt inslag i programmet var också BHQ, Billy Heil Quartet. Billy Heil, Janne Johansson och Lasse Johansson.

Det var många spontana applåder och stor glädje över att få höra de gamla sångerna som gjorde succé främst på 1960-talet i Sverige. Gunnar Wiklund var en av vårt lands mest omtyckta och älskade sångare. 20160831

Härlig folkmusik av gruppen SVÅGER

Gren

Ett inslag i eftersommaren i S:t Mikael var en musikkväll med gruppen SVÅGER som spelar folkmusik från Sverige Balkan och Irland. Dessutom bjöds publiken in till en äkta israelisk dans, där alla deltog med stor glädje.

Två av gruppens medlemmar är välkända för Ängelholmspubliken nämligen Amelie och Arne Green !

Hans-Lennart Raask och härlig sånggrupp på besök

Sångare och musiker från Vårgårdatrakten under Hans-Lennart Raasks ledning gjorde succé i S:t Mikael. En tilltalande repertoar och en sammansvetsad och harmonisk kör gjorde att deras framträdande kändes så äkta. Från hjärta till hjärta.

raask2 DSC02876 raask1 raask4 raask6 raask5

Årets bakluckeloppis den 23 april blev succé.

Dubbelt så många sålde grejor och det blev ett överskott på ca 10.000 kr till Aira sjukhus.

Här kommer några bilder från det fina arrangemanget.

2143

Elever från Sundsgården höll fin konsert

En gammal tradition är att eleverna vid Sundsgårdens Musiklinje kommer till S:t Mikael för en kvällskonsert. Den 24 april var det sex elever som framförde ett mycket fint program. Någon i publiken sa, att inte är väl dom elever… Det var alltså mycket hög klass på prestationerna. Tack samtliga Sundsgårdare!

Sofie Kuchler Lundström höll andakt och Marie Brandt Wilhelmsson ledde kvällen.

En kväll med känsla och innehåll!

Sundsg

Årets bakluckeloppis blev  succé.

Också i år blev bakluckeloppisen ett oerhört fint arrangemang. Här kommer en hälsning från Missionsgruppen, som planerade och genomförde loppisen:

Tack alla som varit delaktiga i genomförandet av Bakluckeloppisen, det var en trevlig dag. Ett särskilt tack till Kerstin  för planering och genomförande i köket,  tillsammans med övriga medhjälpare.

Alla verkade väldigt nöjda och utvärderingen från säljarna var väldigt positiv.

Intäkterna  blev sammanlagt ca 10 000 kr, vilket går till Aira.

Hälsningar från Missionsgruppen

gm Margareta

Här lite glimtar från förra årets bakluckeloppis på parkeringsplatsen vid S:t Mikael.
Intäkterna går till Aira sjukhus i Etiopien.

028

032

034

Luciagudstjänst den 14 dec. 2014

Mixen och Stjärnfall och alla barngrupper medverkade. Efteråt hölls en trevlig julfest. Mixen och Stjärnfall sjöng underbart fint.
014
016
023

028
030
033

Familjegudstjänst den 5 oktober

Vi hade en mycket fin familjegudstänst med barnkörerna Mixen och Stjärnfall. Präst var Sofie Kuchler Lundström. Kyrkan var full till sista plats!
Här har vi Mixen och Stjärnfall:
050

Här är Mixen:
048

Här är Stjärnfall:
045


Musikgudstjänsten den 28 september.

Vi hade ett fint besök av Håkan Carlman kvartett, som spelade många fina låtar i ett högt tempo. Präst var Ann-Sofie Söderström. Kollekten gick till EFS SeBeGe insamlingen för att hjälpa flykting från  Syrien och Irak. Läs gärna med på EFS hemsida om detta.
002

EFS distriktsföreståndare på besök i S:t Mikael

S:t Mikael kyrka är en samarbetskyrka mellan Svenska Kyrkan och Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen. Det känns bra och upplevs som en frisk fläkt att kombinera dessa båda rörelser. EFS är en rörelse inom Svenska Kyrkan och betonar bl.a. lekmannaengagemang. Den 1 januari 2016 fick EFS i Sydsverige ny distriktsföreståndare, nämligen Håkan Lindberg. Han har varit vikarierande sådan under ett år men har nu gått in i denna viktiga tjänst. Vid en gudstjänst i S:t Mikael medverkade han i gudstjänsten med predikan och information om EFS-distriktet. Han höll också ett bibelstudium efter sopplunchen som serverades till alla gudstjänstdeltagare. Vi säger ett varmt välkommen till Håkan!

S:t Mikael kyrka är en samarbetskyrka mellan Svenska Kyrkan och Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen. Det känns bra och upplevs som en frisk fläkt att kombinera dessa båda rörelser. EFS är en rörelse inom Svenska Kyrkan och betonar bl.a. lekmannaengagemang.
Den 1 januari 2016 fick EFS i Sydsverige ny distriktsföreståndare, nämligen Håkan Lindberg. Han har varit vikarierande sådan under ett år men har nu gått in i denna viktiga tjänst.
Vid en gudstjänst i S:t Mikael medverkade han i gudstjänsten med predikan och information om EFS-distriktet. Han höll också ett bibelstudium efter sopplunchen som serverades till alla gudstjänstdeltagare.
Vi säger ett varmt välkommen till Håkan!

 

 

Påskdagen 2016
Mycket fin och populär mässa.
påsk 16

Dopängelgudstjänst 31 januari 2016
Kören MIXEN deltar
012
016
017

 

Musikgudtjänst 24 januari 2016
Marie Brandt Wilhelmsson och Magnus Karlsson
001
003
007

 

Julkonsert Annandag jul 2015
002
004
008

Gudstjänst kring krubban Julafton 2015
004
005
006

 

1:a Söndagen i Advent 2015 Underbar gudstjänst med Mikaelikören och Mixen.

001

002

004

008

Gudstjänst den 1 november 2015 med S:t Mikaels Gospel Vi njöt och uppskattade verkligen Gospelkören på denna gudstjänst. 003     002 004 Konsten att leva – med eller utan Gud Här är några bilder från den 26 oktober och föreläsningen av Leif Carlsson, teologie doktor och lärare vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Många besökare och stort intresse. 003       009 001 Musikgudstjänst den 25 oktober med Gospelkör Vi hade glädjen att ha musikgudstänst med S:t Matteus Gospel från Malmö. Många närvarande fyllde kyrkan. Kören sjöng mycket bra med sin ledare Frida Reuter. 005 013 Konsten att leva – med eller utan Gud Här är några bilder från den 28 september och föreläsningen av Teol. professor Tryggve Mettinger. Många besökare och stort intresse. 002 001   Bakluckeloppis den 18 april på parkeringsplatsen vid S:t Mikael. Intäkterna går till Aira sjukhus i Etiopien. 028 030 035 034 032   Musikgudstjänst söndagen den 29 mars med Mixen, Stjärnfall och S:t Mikael Vokalensemble. Musikalen ”Änglar utan vingar” var mycket fin och uppskattad av väldigt många kyrkobesökare. 038 037 043 036   Kyndelsmässodagen Vi hade en välfyld kyrka på Kyndelsmässodagen. Colours of St Mikael sjöng. Mycket uppskattat! 003   Dopängelgudstjänst den 1:e februari Alla barn som döpts under 2014 får här hämta hem sina dopänglar. Det var mycket trevligt. dop

Annandagsjulkonsert 2014

Här ser ni Mikaelikören bild (3)

Krubbgudstjänst på julafton 2014

Vi hade en mycket mysig och fin Krubbgudstjänst på S:t Mikael. Vi var över hundra personer som njöt av detta. 001 002

009

010

Luciagudstjänst den 14 dec. 2014

Här medverkade Mixen och Stjärnfall och alla barngrupper. Mixen och Stjärnfall sjöng underbart fint. Efteråt hölls en trevlig julfest. 014 016 033

.