Puff 1 på 1a sidan

Finalen på Ekumeniska böneveckan

Under veckan har bönesamlingar hållits i Ängelholms olika församlingar och sista samlingen var en ekumenisk mässa i S:t Mikael. Det gick inte att fixa fram några ytterligare sittplatser när Ängelholms kristna samlades för en gemensam mässa.
”Det gör inget att jag knappt fick en sittplats, det var en predikan att se alla kristna vänner”.
”Detta är en inspiration för oss alla att få komma tillsammans på det här sättet”.
”Vi är inte ensamma, alla är vi burna av samme Gud”
Sången och gemenskapen var stark den här söndagen. Glädjen tar vi med oss ut i vardagen.

Här kan du se julkonserten från den 4 januari.

Julstämning i S:t Mikael trots att det är januari…

Det blev mycket fin sång och musik genom Mikaelikören, S:t Mikael Vokalensemble tillsammans med solister och musiker, allt under ledning av Frida Reuter. Texter om julhändelserna lästa av Claes Vetterlein gav också fokus åt julens stora under.

Solisten Maria Palmqvist framförde vackra, känslosamma sånger och körerna fick avsluta konserten med sången Sprid ditt ljus, som tillsammans med John-Arne Andreasson fick bli en uppmaning till alla att ta med sig ut i vardagen.

Årets första stora samling i S:t Mikael blev fylld med både glädje och stilla eftertanke. Och det är ju värdefulla saker att ta med sig in i 2023!

Inspirerande första advent i fullsatt S:t Mikael.

De älskade psalmerna, fullsatt kyrka, brasskvartett, Mikaelikören, ungdomskören, orgelmusik, allt under Frida Reuters ledning, barnhörna, nattvard, tända första adventsljuset, predikan av Claes Vetterlein, skorpförsäljning till förmån för Aira, kyrkkaffe med sorl och stämning – vad mer kan man begära av en söndag i kyrkan?

Ett par minnen från dagens predikan:

Jesus kom ridande på en åsna. Vet du vad åsnan hette? Kristoffer. Det betyder ”den som bär Kristus” eller ”den som bär Kristus i sitt hjärta”. I den meningen får vi bli åsnor, alla.

Ni som löser korsord vet vad ordet ”ör” betyder. Det betyder sand eller grus. Claes berättade om hur han en gång stod vid randen av Saharas öken. Bara sand och grus så långt ögat nådde. Tänk, också till en värld full av grus och utan växtkraft kommer Jesus: ”Han kommer ned till jordens grus med himlens kärlek, nåd och ljus och bjuder oss försoning. Ett sken är nu i öster tänt – det är advent, det är advent!”

Ett gott nytt kyrkoår!

Mikaelikörens traditionsenliga julkonsert i Åsljunga

Vid Julmarknaden på EFS-gården i Åsljunga har Mikaelikören under många år sjungit vid en julkonsert. Det är mycket folk som kommer till gården för att handla hembakat, hemlagat och hantverk i olika former och som gynnar arbetet genom tombolor och servering.

Adventssångerna samsas med julsånger inför de kommande högtiderna. Det känns som en fin tradition att S:t Mikael får vara med på ett hörn också när det gäller EFS-gården i Åsljunga.

Författaren, krönikören och pastorn Tomas Sjödin på Ängelholmsbesök.

En förväntansfull publik satt bänkad i Ängelholms kyrka en ljum höstkväll, den 26 oktober. Tomas Sjödin var på besök i staden och skulle tala över ämnet ”Den som hittar sin plats tar ingen annans”.

Tomas tar inte stor plats i rummet, talar stilla, nästan i samtalston. Men han har en fantastisk förmåga att nå fram till sina åhörare.

Tomas har flera gånger varit både sommarpratare och vinterpratare i radio och dessutom blivit framröstad som den mest önskade bland lyssnarna.

Varför tror du att så många människor vill höra just dig prata?

– Det är svårt att svara på, men kanske för att jag pratar om livserfarenhet och om det självupplevda. Det finns ett stort behov av att höra människor berätta om sina egna liv, säger Tomas.

– Kanske är det också för att jag genomgående talar om tro. Jag är ingen högröstad predikant, men försöker ständigt att inbjuda människor till ett samtal, ta med dem på de erfarenheter jag själv är med om och de känslor jag känner. Jag tänker att jag naturligtvis inte är ensam om dem, det finns tusentals människor som utifrån sina liv känner ungefär samma sak.

Titeln på Tomas föredrag i Ängelholm är hämtad från en av hans många böcker. Och han började kvällen med att läsa några sidor ur boken Den som hittar sin plats tar ingen annans:

“Jag hade passerat femtio med god marginal, skrivit mer än tio böcker, hunnit vara församlingspastor i trettio år, fått tre barn och förlorat två av dem, sörjt och lärt mig leva med saknad innan jag insåg att själva poängen med att vara människa är att hitta sin plats. Den plats som nästan kan finnas var som helst i världen, men som gör att drömmar gradvis uppfylls, mening skapas och känslan av att finnas till för någon annan infinner sig.” 

Hur hittar man då sin plats? Hur vet man att man hamnat rätt? Tomas söker efter svaren och tar hjälp av en förebild och tvillingsjäl – lärjungen som också hette Tomas och kallades Tvivlaren. Vi får följa med på en högst personlig resa som tar oss till Potsdam utanför Berlin, till Tiberias vid Genesarets sjö, och ända bort till indiska Kerala – i spåren efter den historiske Tomas.

Tomas, tvillingen, som var förutbestämd till fiskare lyssnade till kallelsen och svarade sitt ja. Det revolutionerade hans liv. Och historien om Tomas inspirerade Tomas Sjödin till några råd till oss som lyssnare: Kalibrera ditt liv efter din djupaste längtan. Sätt ord på din längtan. Satsa på något du tycker är meningsfyllt.

När man hittar sin plats, när man går efter sin längtan och satsar på något meningsfullt blir den platsen befruktande. Likt solrosen har också människan så många möjligheter, det gäller bara att upptäcka och hitta den platsen.

Passande nog ingick kvällens föredrag i en satsning som Ängelholms församling gör för att främja lekmannamedverkan i verksamheten. Ingrid Pommer Brorson håller i den satsningen och hon hade glädjen att se många av församlingens lekmän, som på detta sätt fick inspiration till fortsatt arbete. En stor grupp från S:t Mikaels kyrkgrupper fanns med den här kvällen.

Tomas Sjödin avtackas av Ingrid Pommer Brorson efter ett intressant föredrag.

Rekordresultat till Aira vid Tacksägelsegudstjänsten

Vid söndagens gudstjänst var kyrkan smyckad och ett bord fylldes med gåvor från trädgård och kök. Frukt, grönsaker, kakor, bröd, sylter, ägg och mycket mer skulle säljas till förmån för Aira sjukhus.

Aira sjukhus ligger 50 mil väster om Addis Abeba och vägarna som leder till sjukhuset är av mycket dålig kvalitet. Aira sjukhus drivs av Mekane Yesus kyrkan i Etiopien. Till detta sjukhus kommer hundratals patienter varje dag.

På sjukhuset utförs det 500 kejsarsnitt om året och detta är en av specialinriktningarna. Och det är detta vi har förmånen att få hjälpa till med. Paul Persson, som har varit på Aira sjukhus flera gånger, berättade om Aira vid gudstjänsten tillsammans med en sjuksköterska som arbetat där nere i många år.

Det är en stor glädje att kunna berätta att på Tacksägelsedagens försäljning, kollekt och lunchservering kom det in över 15.000 kronor, ett fantastiskt resultat.

Föreningen S:t Mikael vill rikta ett stort tack för alla gåvor och vet att de verkligen kommer att bli till stor glädje på Aira sjukhus.

Gospelmässan ”Nära ditt hjärta”

Söndagskvällen den 25 augusti fick en nästan fullsatt kyrka ta del av en gospelmässa, där S:t Mikael Gospel under Frida Reuters ledning tillsammans med solister och musiker delade med sig av sin sångar- och musikglädje. Sång och musik berör och det kändes tydligt den här kvällen.

Fredrik Höggren fångade dagens tema ”Ett är nödvändigt” på ett både allvarligt och tankeväckande sätt. Predikan och nattvarden tillsammans med sången och musiken gjorde kvällen  både innehållsrik och upplyftande.

Alla barn är välkomna till Barnhörnan i S:t Mikael, söndagar under gudstjänsten. Se häftig trailer och bjud med barnen!