Puff 1 på 1a sidan

En Glädjens dag i S:t Mikael.

Palmsöndagen blev en speciell söndag för S:t Mikael och alla dem som sökt sig till kyrkan denna dag. Kyrkan invigdes nämligen på Palmsöndagen för 25 år sedan och nu, liksom vid invigningen var kyrkan fullsatt.

En som var med på invigningen var Claes Vetterlein, just färdig med sin prästutbildning och prästvigd bara året innan. Claes har berättat att han då tänkte tanken att ”tänk om jag en dag kunde få bli präst i den kyrkan”.  Och nu på Palmsöndagen 2022 fick vi hälsa honom välkommen till prästtjänst i Ängelholms församling med särskild placering i S:t Mikael.

Kyrkoherde Fredrik Höggren hälsade Claes välkommen till uppgiften att vara komminister i Ängelholm och poängterade uppdraget att låta Gud bli ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad. Som en påminnelse om uppgiften att lysa för församlingen och världen överlämnades en oljelampa.

Oljelampan blev både en stark påminnelse om Claes uppgift och dessutom en vacker gåva.

Från föreningen S:t Mikaels sida riktades också ett välkommen genom ordförande Gunnel Andersson. Hon utlovade mycket omsorg och böner från föreningens medlemmar och gav ett ord från Femte Mosebok 31 hur ”Herren själv skall gå före dig”.

Ordförande Gunnel Andersson välkomnade Claes med blommor från hela året! “Du är präst hela året!”

Den här söndagen blev verkligen en glädjens dag. S:t Mikael Vokalensemble under ledning av Frida Reuter ramade in gudstjänsten med sin kvalitetssång och Claes predikade på ett levande sätt över dagens texter.

“Det var kanske slitna och trasiga kläder som kastades på marken”. Precis som våra liv kan vara.
Delar av S:t Mikael Vokalensemble gladde med sin sång.

Som ytterligare markering av den här dagens glädje blev kyrkfikat en fest med goda kakor och en härlig gemenskap.

Vi säger varmt välkommen in i uppgiften som präst i Ängelholm och S:t Mikael. ”Herren skall vara med dig”.

Claes Vetterlein, Frida Reuter, Gunnel Andersson, Fredrik Höggren och Cecilia Reuter.

S:t Mikael firade 25 år

Det blev en dag med stor glädje när S:t Mikael fyllde 25 år. Mixen och Mikaelikören sjöng var för sig och tillsammans och en fullsatt kyrka sjöng med och gladdes över den tid kyrkan fått verka i Ängelholm.

Cecilia Reuter, präst i S:t Mikael sedan 1997, och Gunnel Andersson, föreningen S:t Mikaels ordförande, påminde om de 25 åren. Som ett synligt tecken på allt som hänt fanns kyrkans allra första dopbarn med, som alltså döptes för 25 år sedan och nu står här som en vuxen person. Mäktigt när man tänker på alla som döpts under åren.

En stor glädje blev det också att föreningen S:t Mikael fick dela ut var sin stor blomsterbukett till Cecilia Reuter och Kajsa Starfeldt, som båda arbetat 25 år i S:t Mikael.

Det var ju inte någon åldrig kyrka som firades den här dagen utan en pigg 25-åring… Därför blev det våffelkalas med ballonger och tipsrunda. Chokladhjul och utlottning av fina kuddar bidrog också till att ett stort bidrag kunde skickas i väg till Aira sjukhus i Etiopien, ett projekt som engagerat S:t Mikael under många, många år.

Glitter i S:t Mikael vittnade om att det var jubileum på gång.
Såpbubblorna bidrog till jubileumsstämningen.

Birgitta Bemark har träffat vår nye präst, Claes Vetterlein:

Välkommen till S:t Mikael, Claes Vetterlein!

På S:t Mikaels invigning Palmsöndagen1997 satt Claes Vetterlein i församlingen och tänkte: ”Här skulle jag vilja jobba!”  Det tog några år men i år på Palmsöndagen är det dags. Då välkomnas han in i tjänsten som komminister med huvudansvar för S:t Mikael.

Vi träffas i kyrkan för en pratstund och jag ber honom berätta om sig själv.  Claes är 55 år och bor i Ängelholm med sin familj, hustrun Anna och döttrarna Elin, 21, och Lisa, 18. Anna är specialpedagog och börjar den här terminen ny tjänst på Södra Utmarkens skola. Elin är utflugen och jobbar just nu i ett ungdomsteam i Grisbackakyrkan, en samarbetskyrka i Umeå.  Lisa bor hemma och tar studenten till våren. På fritiden är han tenor i manskören Koras söner, joggar gärna och har personbästa 47:47 på Änglamilen. Han har bestigit Kebnekaise och har provat på att hoppa fallskärm.

Birgitta intervjuar Claes inför hans kommande tjänstgöring i Ängelholm.

Claes är uppvuxen i Markaryd och hade sitt andliga hem i Hagakyrkan. Efter studenten flyttade han till Stockholm och arbetade som trafikskollärare under några år. Efterhand kände han att han ville något annat och började som 24-åring studera teologi på Johannelunds Teologiska högskola i Uppsala med tanken att bli lärare i religion. ”Att bli präst kändes så avlägset, men det ändrade sig ju efterhand”. Efter avslutade studier började han arbeta i EFS i Åstorp och Klippan och prästvigdes vid EFS årskonferens i Borås 1996. Han stannade på denna tjänst i tio år och hade några år också uppdraget som skolpräst i Strövelstorp och Björnekulla.

2006 var det dags att ta nästa steg och skaffa sig behörighet till tjänst som komminister i Svenska Kyrkan. Efter kompletterande studier i Lund och ett år som pastorsadjunkt i Raus fick han anställning som komminister först i Raus och sedan i Västra Bjäre. 2013 tog han klivet över Hallandsåsen och blev områdeschef (ungefär församlingsherde) i Snöstorps församling öster om Halmstad. En av kollegorna där var Allan Svensson, som flera av oss känner. Som områdeschef har Claes haft budget- och personalansvar men också varit församlingspräst. Under dessa år har han vidareutbildat sig inom ledarskap.

”Vad är det som lockar i S:t Mikael?” undrar jag. ”Jag längtar efter att vara präst på heltid”, säger Claes. ”Jag gläds åt att få arbeta med många frivilliga som bryr sig om och hjälper till att bära arbetet”. Han uppskattar det rika kör- och musiklivet i S:t Mikael. Vardagskyrkan med ”Messy Church” och öppna förskolan är också så värdefull, han var själv där med sina flickor när de var små. Och så känns det ju väldigt bra att ha cykelavstånd till jobbet.

Innan vi avslutar en fråga om vad han betonar i sin förkunnelse. Han funderar en stund och säger. ”Skulle man läsa igenom många av mina predikningar så skulle man nog finna att jag nästan alltid landar i tryggheten i Guds närvaro i livets alla skiften. Vi kan ha det svårt men Han är med oss även då.”  Och så påminner han om Lina Sandells mest älskade psalm Blott en dag ett ögonblick i sänder: ”Som din dag, så skall din kraft ock vara” Det kan vi vila i.

Jag nynnar på denna vackra psalm när vi skiljs åt och önskar Claes varmt välkommen till S:t Mikael.

Alla barn är välkomna till Barnhörnan i S:t Mikael, söndagar under gudstjänsten. Se häftig trailer och bjud med barnen!